Despre Osim
Contact
Servicii
Publicatii
Baze de date
Cautare
Versiunea
Home   
Comunicate şi relaţii cu presa

 
 
 

Invenţia premiată de OSIM la Salonul de inventică de la IAŞI.

Viitorul se conturează în Ardeal: robotul care ar putea revoluţiona medicina, inventat la Cluj

de Adnana Mocian, 16 iulie 2014, 16:19 "Ziua de Cluj"
citiri:861, comentarii:0
Un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică, în frunte cu profesorul Nicolae Plitea, a inventat robotul chirurgical care ar putea revoluţiona medicina. Secretul succesului: muncă asiduă, întinsă pe o perioadă mai lungă de 50 de ani, şi ajutor din străinătate.
Cercetătorul Călin Vaida alături de profesorul Nicolae Plitea la decernarea premiilor Inventica

Cercetătorul Călin Vaida alături de profesorul Nicolae Plitea la decernarea premiilor Inventica

Ideea invenţiei aparţine profesorului Nicolae Plitea care a dezvoltat primele structuri paralele încă din anii ‘60, experienţa şi rezultatele dânsului fiind integrate şi în brevetul „ROBOT CHIRURGICAL" dezvoltat împreună cu un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică: Doina Pîslă, Călin Vaida şi Bogdan Gherman.

"Este vorba de un robot utilizat pentru operaţii de chirurgie minim invazive. El are o structură nouă, evident, fiind prima invenţie, bazată pe roboţi paraleli. În general s-au utilizat, până acum, roboţi seriali. Roboţii paraleli sunt mai precişi, cu performanţe superioare privind acceleraţiile pe care le realizează, deci şi vitezele şi productivitatea sunt mult crescute faţă de roboţii clasici seriali. În acest sens este orientată cercetarea, dar şi acest robot, un robot nou pentru operaţii minim invazive", a spus profesorul.

Un astfel de robot ajută enorm din punct de vedere tehnic, precizia cu care lucrează fiind una imposibil de atins de mâna unui medic. Instrumentele chirurgicale se montează pe braţele robotului, care depăşesc limitele naturale ale mâinii umane. În plus, robotul poate realiza mişcări suplimentare pe care omul nu le poate reproduce folosind instrumente clasice, cum ar fi un mecanism de orientare în zona proximală capului distal (vârfului instrumentului) care creşte dexteritatea şi spaţiul de lucru. Având în vedere performanţele sale, folosirea robotului de către medici, ar putea revoluţiona tehnicile chirurgicale.

„Calea este relativ lungă până când robotul va fi atestat şi pus să lucreze în corpul uman. Încă mai sunt etape de parcurs şi lucrăm în consecinţă în acest sens. Chiar şi aşa, rezultatele au fost apreciate în străinătate, de unde a început de fapt totul. Am fost invitat în 1994 să introduc un curs de astfel de roboţi la Universitatea Tehnică din Germania.

Acolo aveam şi sarcina de a realiza un robot paralel care lucrează în aşa fel încât acţionarea este realizată numai cu motoare pe batiu, în comparaţie cu roboţii seriali ai căror motoare sunt plasate pe seria de elemente legate succesiv. Din acest motiv, roboţii clasici au un foarte mare dezavantaj, în sensul că nu realizează nici precizie şi nici viteză mare.

De exemplu un robot paralel, în comparaţie cu un robot serial, realizează de 30 de ori mai multe acceleraţii superioare. Pentru roboţii seriali, dacă se mărea productivitatea, respectiv viteza şi acceleraţia, cu 10%, era premiat la un congres internaţional. Aici am analizat acceleraţii de care sunt legate şi vitezele şi practic productivitatea este de 30 de ori mai mare", a explicat profesorul.

Idei excepţionale, valorificate şi cu ajutor din străinătate


Profesorul a fost invitat la Universitatea Tehnică din Braunschweig (Germania), unde i s-a acordat toată încrederea şi sprijinul material pentru a-şi pune în aplicaţie ideile.

„Acolo sunt alte posibilităţi. Acolo am reuşit să facem primul robot şi apoi colaborarea a continuat în sensul că am fost invitat, din nou, în 1998, pentru predare şi cercetare, dar între timp, timp de 13 ani, am fost invitat cu sarcini de cercetare şi de conducere, şi împreună cu ei am realizat roboţi. Vreau să spun că primul premiu în domeniu l-am luat în Germania cu o invenţie brevetată, am fost primul autor.

Am luat locul I pentru transfer tehnologic în Germania în 2001. Pentru a participa la un astfel de concurs şi pentru a lua un astfel de premiu trebuia ca invenţia să fie realizată, ceea ce înseamnă un brevet care să fie implementat, să fie cumpărat de o firmă şi firma, dacă a fost foarte mulţumită de rezultatele obţinute, să le propună pentru premiere. A existat o comisie formată din directorii celor mai renumite institute de cercetare din Germania, iar ei au stabilit că am meritat premiul întâi".

Şi pentru robotul chirurgical, Plintea, împreună cu colectivul său, a reuşit să pună baza materială cu ajutorul proiectelor finanţate din străinătate.

„Ne-a ajutat în primul rând Germania cu două laboratoare, unul de simulare, iar altul de roboţi paraleli, şi ne-am desfăşurat activitatea în paralel, în veşnică colaborare cu Universitatea Tehnică din Braunschweig, care a contribuit din plin la dotarea celor două laboratoare. Primul robot pe care l-am realizat în Germania a venit ca şi cadou pentru noi după vreo doi ani", spune profesorul.

Premiile motivează tinerii să rămână în ţară


Premierea unor astfel de proiecte nu doar recunosc meritele cercetătorilor, dar îi şi motivează să rămână la noi în ţară, să nu lucreze pentru alte ţări.

„Toate proiectele sunt foarte importante, orice realizare ne bucură şi îi bucură mai ales pe tineri când văd că realizează ceva de valoare. O invenţie presupune că este mult peste nivelul mondial. Fac numai lucruri interesante aici şi şi câştigă bine. Proiectele pe care le-am realizat împreună cu ei, pe care le-am obţinut prin concurs, conduc şi la sume importante, astfel încât să nu fie tentaţi să plece în străinătate. Plătesc impozit la statul român.

Sunt vreo trei şefi de promoţie pe care i-am fixat aici, deci, în loc să lucreze pentru străini, lucează pentru noi. Şi colegii mei cu care am lucrat la robotul chirurgical au fost la specializare în Germania, deci colaborăm pe o scară largă, avem colaborare şi cu Elveţia. Putem spune că activitatea este plină de succes. Sigur, cu multă muncă din partea lor şi a mea, dar rezultatele se merită", a încheiat Plitea.

Grupului de cercetători li s-a oferit premiul special al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România pentru invenţia „Robot chirurgical", câştigat în cadrul Salonului

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    17 iulie 2014

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă anunţă confiscarea unor produse posibil a fi contrafăcute.

Comunicat de presă - Garda de Coastă

marţi, 15 Iul 2014, 13:23  •  Comunicate
"Agerpress"

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Mii de jucării, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China 7.000 de jucării, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 350.000 lei dacă ar fi originale.

În data de 14.07.2014, în intervalul orar 09.30 — 11.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.

În urma controlului au fost descoperite 7.000 de jucării, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 350.000 lei dacă ar fi originale.

Marfa care purta însemnele distinctive ale unei firme cunoscute a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.

Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale, un cetăţean chinez, în vârstă de 43 ani, cu reşedinţa în Bucureşti, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de 'punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate', faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84 /1998 republicată.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    7 iulie 2014

Recent adoptata "Lege privind invenţiile de serviciu" provoacă reacţii pozitive în mediul de afaceri."Legea inventiilor va atrage investitiile straine" Data: 16.07.2014 Publicatie: Bursa Autor: P.R. Suprafata (cm2): 316.17 Media value: 550.00 Pozitie in pagina: stanga sus Numarul paginii: 2 Tip pagina: alb negru
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    16 iulie 2014

Proprietatea intelectuală contribuie cu 45% la PIB-ul României


În România, industriile care se bazează intensiv pe drepturi de proprietate intelectuală, contribuie cu aproximativ 45% la PIB-ul României, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 38,6%, conform unui studiu publicat spre sfârşitul anului trecut, de către Biroul European de Brevete şi Oficiul pentru Armonizarea Pieţei Interne în parteneriat cu Comisia Europeană. România este astfel pe locul 4 în UE ca nivel al dependenţei PIB-ului de industriile care se bazează pe drepturi de proprietate intelectuală, acestea având o contribuţie de peste 55 de miliarde de euro la economia României, în 2010.

În acest context, Muşat & Asociaţii publică rezultatele preliminare ale primului studiu statistic realizat în România cu privire la protecţia drepturilor de proprietate intelectuală prin acţiuni în instanţă. Studiul „IP Enforcement Horizon: Romania”, elaborat de către departamentul de Proprietate Intelectuală al Muşat & Asociaţii, analizează gradul de protecţie al drepturilor de proprietate intelectuală obţinut prin intermediul instanţelor judecătoreşti din România.

„Un astfel de studiu, eminamente cantitativ, este o premieră în România, dar şi la nivel mondial. Ţara noastră este pe locul patru în Uniunea Europeană, în topul ţărilor al căror PIB depinde cel mai mult de industriile care se bazează intensiv pe drepturi de proprietate intelectuală. În situaţia în care 45% din PIB-ul României depinde de performanţa acestor industrii, a devenit necesară evaluarea modului în care aceste drepturi sunt protejate. Ori drepturile de proprietate intelectuală nu pot fi apărate decât pe calea justiţiei, ceea ce face necesar studiul demarat de către echipa Muşat & Asociaţii”, a declarat Paul Buta, Managing Associate la Muşat & Asociaţii.

Rezultatele preliminare ale studiului cuprind perioada 1 ianuarie 2008 – 1 noiembrie 2013 şi se referă la gradul de încărcare al Curţii de Apel Bucureşti în materia proprietăţii intelectuale, evoluţia numărului de dosare noi înregistrate, dar şi gradul de soluţionare a dosarelor. Publicarea rezultatelor preliminare cu referire la activitatea Curţii de Apel Bucureşti vine în contextul restructurării activităţii instanţei de apel cu cea mai mare încărcătură în materia proprietăţii intelectuale din ţară.

În materia dreptului proprietăţii intelectuale, la Curtea de Apel Bucureşti, s-au înregistrat, în această perioadă, în medie, 191 de noi dosare în fiecare an, maximul fiind de 265 înregistrate în 2012. Încărcătura instanţei a fost însă mai mare, dosarele aflate în curs de desfăşurare din anii anteriori reprezentând un plus de aproximativ 31% la numărul de dosare noi înregistrate anual. După anul 2010, la Curtea de Apel Bucureşti s-au înregistrat în fiecare an mai mult de 200 de dosare noi în materia proprietăţii intelectuale, adică 246 în 2011, 265 în 2012 şi 212 (estimativ) în 2013, comparativ cu anii anterior, când volumul a fost mult mai redus (194 în 2008, 112 în 2009 şi 146 în 2010).

dosare

Dosare privind proprietatea intelectuală, pe masa justiţiei
În funcţie de domeniul din materia proprietăţii intelectuale, între dosarele noi, înregistrate la Curtea de Apel Bucureşti, cele mai numeroase sunt dosarele în domeniul mărcilor, urmate de cele privind drepturile de autor şi drepturile conexe, nivelul celor două materii fiind identic în 2009 şi 2013. Urmează, la o distanţă considerabilă, cele privind brevetele de invenţie şi cele privind desenele şi modelele. În ceea ce priveşte dosarele în materia concurenţei neloiale, acestea nu se regăsesc în întregime la secţiile civile şi de proprietate intelectuală, unele fiind soluţionate şi de către secţiile civile care soluţionează cauzele privind profesioniştii (fostele secţii comerciale).

De asemenea, din analiza privind durata de soluţionare a dosarelor în materia proprietăţii intelectuale, s-a observat că instanţa de apel a obţinut timpi medii de soluţionare a dosarelor mai mici, cu cât gradul de încărcare a crescut. Această tendinţă este cel mai bine observată în cazul apelurilor din domeniului brevetelor de invenţie, pentru care s-au înregistrat timpi mai mici de soluţionare cu până la 63,23%: de la peste 381 de zile în 2008, la puţin peste 140 de zile în 2012. În cazul recursurilor în domeniul desenelor şi modelelor, timpul de soluţionare a crescut, în medie cu aproximativ 70%, de la un nivel mediu de 80 de zile în 2008, la un nivel maxim de 189 de zile în 2009.

Despre Muşat & Asociaţii Intellectual Property

Muşat & Asociaţii Intellectual Property este divizia specializată a casei de avocatură Muşat & Asociaţii, care oferă consultanţă în vederea protejării drepturilor de proprietate intelectuală sau reprezentare în instanţă, în diverse litigii rezultate din încălcarea acestor drepturi, unor companii multinaţionale din diferite industrii, precum farma, IT&C, energie, FMCG sau media.

Sursa: http://legalmagazin.ro/
Keywords: proprietate intelectuala
06.07.2014 20:58:13 vezi articolul
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    7 iulie 2014

Legea nr. 83/2014 privind invenţiile de serviciu

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
CAPITOLUL I Domeniul de aplicare şi definiţii
Art. 1.
(1) Prezenta lege se aplică invenţiilor create de un inventator individual sau de un grup de inventatori atunci când inventatorul individual sau cel puţin un membru al grupului de inventatori este salariat al unei persoane juridice:
a) de drept privat;
b) de drept public.
(2) Prezenta lege se aplică invenţiilor prevăzute la alin. (1), care pot fi protejate prin brevet de invenţie sau prin model de utilitate înregistrat.
Art. 2.
(1) În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
a) salariat - orice persoană fizică ce prestează, în temeiul unui contract individual de muncă, o activitate remunerată pentru şi sub autoritatea unei persoane din cele prevăzute la art. 1 alin. (1);
b) consilier în proprietate industrială al angajatorului - persoana fizică salariată, atestată, care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 66/2000 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier în proprietate industrială, republicată.
(2) Expresia "cercetare-dezvoltare" are înţelesul prevăzut la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL II Invenţii de serviciu
Art. 3.
(1) Invenţiile de serviciu sunt invenţiile prevăzute la art. 1, care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) au rezultat din exercitarea atribuţiilor de serviciu ale inventatorului, încredinţate în mod expres în cadrul contractului individual de muncă şi în fişa postului sau stabilite prin alte acte obligatorii pentru inventator, care prevăd o misiune inventivă;
b) s-au obţinut, pe durata contractului individual de muncă, precum şi pe o perioadă de maximum 2 ani de la încetarea acestuia, după caz, prin cunoaşterea sau utilizarea experienţei angajatorului prin folosirea mijloacelor materiale ale angajatorului, ca urmare a pregătirii şi formării profesionale dobândite de inventatorul salariat prin grija şi pe cheltuiala angajatorului ori prin utilizarea unor informaţii rezultate din activitatea angajatorului sau puse la dispoziţie de acesta.
(2) Misiunea inventivă prevăzută la alin. (1) lit. a) stabileşte domeniul tehnologic în care se încadrează problema sau problemele tehnice pentru a căror rezolvare inventatorul salariat are o obligaţie contractuală sau care decurge din alte acte obligatorii să aducă o contribuţie creativă corespunzător atribuţiilor de serviciu.
Art. 4.
(1) Angajatorul are competenţa de a decide cu privire la încadrarea sau nu a unei invenţii realizate de către un salariat în categoria invenţiilor de serviciu şi cu privire la tipul invenţiei de serviciu, în raport cu situaţiile prevăzute la art. 3 alin. (1).
(2) Salariatul care creează o invenţie are obligaţia să comunice de îndată angajatorului prezentarea invenţiei, în care să descrie soluţia problemei rezolvate cu date suficient de clare pentru a defini invenţia şi condiţiile în care invenţia a fost creată.
(3) În absenţa unui termen mai lung prevăzut în regulamentul intern al angajatorului, în termen de 4 luni de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), angajatorul înştiinţează inventatorul salariat asupra încadrării invenţiei în categoria invenţiilor de serviciu şi dacă revendică dreptul asupra acesteia.
(4) Inventatorul poate contesta modul de încadrare a invenţiei sale de către angajator, la instanţa judecătorească competentă, potrivit dreptului comun, în termen de 4 luni.
Art. 5.
(1) Dreptul asupra invenţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) aparţine angajatorului.
(2) Dreptul asupra invenţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) aparţine angajatorului, în absenţa unei prevederi contractuale contrare, dacă acesta este persoană de drept public şi are în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea.
(3) Dreptul asupra invenţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) aparţine inventatorului salariat, dacă angajatorul de drept privat sau de drept public nu revendică invenţia în condiţiile art. 4 alin. (3).
(4) Dreptul asupra invenţiilor create de salariaţi şi care nu se încadrează în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) aparţine inventatorului salariat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată, cu modificările ulterioare.
Art. 6.
Pentru invenţiile de serviciu prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) care au fost revendicate de către angajator, inventatorul salariat are dreptul la o remuneraţie stabilită de către angajator, în condiţiile prevăzute la art. 7.
Art. 7.
Angajatorul defineşte prin prevederi specifice din regulamentul intern criteriile de stabilire a remuneraţiei. În lipsa prevederilor specifice, angajatorul are în vedere, în funcţie de fiecare caz concret, unul sau mai multe dintre următoarele criterii:
a) efectele economice, comerciale şi/sau sociale care decurg din exploatarea invenţiei de către angajator sau de către terţi cu acordul angajatorului;
b) măsura în care angajatorul este implicat în realizarea invenţiei de serviciu, inclusiv resursele puse la dispoziţie de angajator pentru realizarea acesteia;
c) aportul creativ al inventatorului salariat, când invenţia a fost creată de mai mulţi inventatori.
Art. 8.
(1) În cazul în care dreptul asupra invenţiei de serviciu aparţine angajatorului, acesta este îndreptăţit să depună o cerere de brevet de invenţie sau de înregistrare a unui model de utilitate în România şi/sau în alte state, cu revendicarea dreptului de prioritate din România.
(2) În aplicarea alin. (1), cererea de brevet de invenţie sau de înregistrare a modelului de utilitate este însoţită de actul din care rezultă dreptul asupra invenţiei.
(3) În situaţia prevăzută la art. 5 alin. (4), inventatorul salariat este îndreptăţit să solicite protecţia în România şi/sau în alte state, cu revendicarea dreptului de prioritate din România.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (3), inventatorul salariat şi angajatorul au obligaţia să se informeze reciproc în scris asupra depunerii unei cereri de brevet de invenţie sau de înregistrare a unui model de utilitate.
Art. 9.
(1) După depunerea cererii de protecţie pentru invenţia de serviciu, angajatorul înştiinţează inventatorul salariat în legătură cu derularea procedurilor de obţinere a protecţiei.
(2) La cererea angajatorului, inventatorul salariat îi acordă acestuia asistenţă pentru obţinerea protecţiei şi a valorificării invenţiei.
(3) În situaţia în care angajatorul nu mai doreşte continuarea procedurilor ulterioare depunerii cererii de protecţie pentru invenţia de serviciu sau nu este interesat să protejeze invenţia de serviciu în anumite state, altele decât România, angajatorul cedează salariatului dreptul la acordarea protecţiei, sub condiţia ca salariatul să acorde angajatorului o licenţă neexclusivă pentru invenţia brevetată. Condiţiile de acordare a licenţei neexclusive se stabilesc prin prevederi specifice ale regulamentului intern al angajatorului. În lipsa acestor prevederi specifice, condiţiile de acordare se stabilesc prin acordul părţilor. Angajatorul transmite, în timp util, şi înscrisurile necesare continuării procedurilor.
(4) La solicitarea salariatului, pentru statele în care angajatorul comunică salariatului că nu este interesat să obţină drepturi de proprietate industrială, angajatorul cedează salariatului dreptul de a solicita protecţia invenţiei de serviciu, într-un termen care să îi permită să beneficieze de termenele de prioritate prevăzute de convenţiile şi tratatele internaţionale din domeniul proprietăţii industriale, la care România este parte.
Art. 10.
(1) Invenţiile care se încadrează în prevederile art. 3 alin. (1) pot face obiectul unui secret comercial.
(2) Inventatorul salariat are obligaţia de a nu divulga sau publica invenţia care se încadrează în prevederile art. 3 alin. (1), fără acordul scris al angajatorului. Obligaţia de a nu divulga sau publica o are şi angajatorul, precum şi persoanele, altele decât inventatorul care, prin natura atribuţiilor de serviciu, au luat cunoştinţă de existenţa invenţiei.
(3) În cazul divulgării invenţiei de serviciu de către persoanele prevăzute la alin. (2), poate fi antrenată răspunderea rezultând din contractul individual de muncă încheiat între salariat şi angajator, când acesta conţine o clauză de confidenţialitate.
(4) Când contractul individual de muncă nu conţine o clauză de confidenţialitate, iar divulgarea invenţiei de serviciu este făcută de către persoanele prevăzute la alin. (2) şi are drept consecinţă cauzarea unui prejudiciu, aceasta poate atrage răspunderea civilă, aşa cum este reglementată de art. 1.349 alin. (1) şi (2), coroborat cu art. 1.357 din Codul civil.
Art. 11.
(1) Pentru invenţiile de serviciu realizate de salariaţi ai angajatorilor - persoane de drept public, care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea, revendicate de către angajator conform prevederilor prezentei legi sau conform unui contract între părţi şi valorificate de către angajator, salariatul inventator are dreptul la o cotă procentuală din valoarea venitului realizat de angajator, în urma aplicării invenţiilor.
(2) Procentul prevăzut la alin. (1) nu poate fi mai mic de 30%.
Art. 12.
(1) Pentru invenţiile rezultate în urma unor activităţi de cercetare-dezvoltare sau didactice desfăşurate într-o instituţie de învăţământ superior, titulară a dreptului de protecţie, aceasta acordă inventatorului la cerere, cu titlu gratuit, un drept de exploatare a invenţiei în domeniul său de activitate didactică şi de cercetare, în baza unui contract de licenţă neexclusivă, chiar dacă inventatorul nu este salariat.
(2) Contractul prevăzut la alin. (1) are o durată de valabilitate egală cu durata desfăşurării de către inventator a activităţilor didactice şi de cercetare.
Art. 13.
Consilierul în proprietate industrială al angajatorului, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul invenţiilor, acordă asistenţă inventatorului salariat, la cererea acestuia, pentru întocmirea comunicării prevăzute la art. 4 alin. (2).
Art. 14.
(1) Litigiile dintre angajatori şi salariaţi în legătură cu aplicarea prevederilor prezentei legi sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor decurgând din prezenta lege poate atrage răspunderea civilă delictuală a persoanei vinovate şi/sau, dacă este cazul, răspunderea penală conform prevederilor legale incidente.
CAPITOLUL III Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 15.
Angajatorul elaborează şi promovează politici şi programe în vederea sporirii capacităţii de inovare pentru o mai mare competitivitate şi creare de locuri de muncă.
Art. 16.
Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 8 august 2007, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. 2 Articolele 5 şi 36 se abrogă.
2. 1 La articolul 38, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
(2) În cazul invenţiilor de serviciu, titularul brevetului este obligat să comunice inventatorului intenţia sa de renunţare la brevet; la cererea inventatorului, titularul este obligat să îi transmită acestuia dreptul asupra brevetului, precum şi înscrisurile în legătură cu brevetul, sub condiţia ca salariatul să acorde angajatorului o licenţă neexclusivă pentru invenţia brevetată. Condiţiile de acordare a licenţei neexclusive se stabilesc prin prevederi specifice ale regulamentului intern al angajatorului. În lipsa acestor prevederi specifice, condiţiile de acordare se stabilesc prin acordul părţilor."
3. 1 Articolul 42 se abrogă.
4. 1 La articolul 63, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
Art. 63.
(1) Litigiile cu privire la calitatea de inventator, de titular de brevet sau cele cu privire la alte drepturi născute din brevetul de invenţie, inclusiv drepturile patrimoniale ale inventatorului din contractele de cesiune şi licenţă sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti."
5. 1 Articolul 73 se abrogă.
Art. 17.
(1) 1 Cererile de brevet de invenţie depuse în temeiul art. 5 din Legea nr. 64/1991, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi cererile de model de utilitate ale inventatorilor salariaţi depuse la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi şi pentru care nu s-a luat o hotărâre urmează regimul juridic prevăzut de normele legale aplicabile la data depunerii cererii titlului de protecţie solicitat.
(2) Dispoziţiile Legii nr. 64/1991, republicată, cu modificările ulterioare, ale Legii nr. 350/2007 privind modelele de utilitate, cu modificările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 547/2008 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.457/2008 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 350/2007 privind modelele de utilitate se aplică în mod corespunzător şi invenţiilor reglementate de prezenta lege.
(3) În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul modifică corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 547/2008 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie.
Art. 18.
Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 8 august 2007, cu modificările ulterioare, precum şi cu modificările dispuse prin prezenta lege, se republică în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
 
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

PREŞEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

Bucureşti, 24 iunie 2014.
Nr. 83.

Sursa: http://www.realitatea.net/
Keywords: brevet de inventie, inventator
29.06.2014 11:26:19 vezi articolul
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    30 iunie 2014

Mandatul Preşedintelui Oficiului European de Brevete, domnul Benoit BATISTELLI, a fost prelungit cu încă 3 ani. Consiliul de administraţie compus din reprezentanţii oficiilor naţionale ale celor 38 state membre au aprobat continuarea celor cinci componente ale strategiei adoptate în 2011: IT, Cooperare, resurse umane, calitate şi clădiri.

epo

PRESS RELEASE

Member states extend mandate of EPO President Battistelli for another three years

Munich, 27 June 2014 -- The Administrative Council of the European Patent Organisation, in its meeting on 25/26 June, extended the mandate of the President of the European Patent Office (EPO), Benoît Battistelli, by a further three years, to
30 June 2018. The Council is composed of the delegates of the 38 member states of the European Patent Organisation.

At the meeting, the Council expressed its continued support for the EPO's quality/efficiency strategy adopted in 2011 under President Battistelli, which is being implemented by means of five „roadmaps“ in the areas of IT, co-operation, human resources, buildings and quality. The Council fully endorsed the steps taken and progress achieved so far, and unanimously approved proposals for further action in all five of the updated roadmaps.

For further information please contact:
Oswald Schröder
Spokesperson
European Patent Office
+49163 8399668
oschoeder@epo.org

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    27 iunie 2014

Comunicat de presă - Garda de Coastă

joi, 26 Iun 2014, 11:47  •  Comunicate
9 afişări
BULETIN INFORMATIV 26.06.2014

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Aparate de masaj şi articole de uz casnic, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în PTF Constanţa Sud Agigea

Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în PTF Constanţa Sud Agigea din China 1.200 aparate de masaj şi 240 articole de uz casnic, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 400.000 lei dacă ar fi originale.

În data de 24.06.2014, în intervalul orar 09.30 — 17.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul PTF Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.

În urma controlului au fost descoperite 1.200 aparate de masaj (centuri pentru zona lombară) şi 240 articole de uz casnic (răzători cu accesorii), susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 400.000 lei dacă ar fi originale.

Marfa care purta însemnele distinctive ale unor firme cunoscute a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.

Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorilor societăţii comerciale, doi cetăţeni bulgari, în vârstă de 23 ani, respectiv 24 ani, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de 'punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate', faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84 /1998 republicată.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    27 iunie 2014

Guvernul şi-a înregistrat sigla la OSIM

Guvernul a decis să îşi înregistreze sigla la OSIM, cu argumentul că astfel va fi asigurată o identitate vizuală unitară, inclusiv în mediul online, a întregii administraţii publice centrale, reprezentanţii Executivului arătând că, până în prezent, a fost folosită stema ţării în loc de siglă.

Guv.RO


Procedurile pentru înregistrarea siglei la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) au fost derulate de către Secretariatul General al Guvernului.

Sigla înregistrată redă stema ţării, dar numai în albastru şi alb, fără alte culori.

Reprezentanţii Guvernului au transmis MEDIAFAX că sigla este parte a unui proces, început în primăvara acestui an, pentru definirea unei identităţi vizuale unitare la nivelul administraţiei publice centrale şi, totodată, a unei prezenţe unitare în mediul online a entităţilor de stat, inclusiv implementarea domeniului gov.ro la nivelul întregului sistem public.

Sursa: http://www.mediafax.ro/
Keywords: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, OSIM
23.06.2014 14:47:42 vezi articolul
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    24 iunie 2014

Programul de creştere a competitivităţii produselor industriale

Stimati membri,

Ministerul economiei a anuntat ca, incepand cu data de 16 iunie 2014 se pot depune proiecte pentru Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale.

Depunere incepand cu: 16.06.2014
Suma maxima  pentru solicitant : 200.000 euro 

Beneficiari eligibili: persoanele juridice, respectiv operatorii economici cu activitatea principala industrie prelucratoare, care sunt microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii sau mari, in functie de activitatile pentru care se solicita finantare.

Astfel, entitatile interesate pot accesa fonduri nerambursabile pentru implementarea si certificarea sistemelor de management, pot investi in laboratoare de testare si etalonare si in acreditarea acestora, in asimilarea de tehnologii si produse noi pentru valorificarea rezultatelor cercetarilor obtinute in cadrul programelor de cercetare-dezvoltare sau pot efectua analize de evaluare comparativa pentru realizarea planurilor de restructurare-dezvoltare-viabilizare, a caror implementare va fi monitorizata. De asemenea, se finanteaza organizarea si amenajarea de expozitii si/sau standuri de prezentare a produselor industriale si inregistrarea si protejarea pe piata externa a marcilor, desenelor si modelelor industriale romanesti.

Tipuri de investitii:
a) implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si/sau a sistemelor de management al mediului si/sau schema de management si audit ‐ EMAS;
b) implementarea si certificarea sistemelor de management al sanatatii si sigurantei ocupationale, a sistemelor de management pentru responsabilitate sociala si de igiena alimentara si/sau a sistemelor de management al securitatii informatiei;
c) dotarea si/sau modernizarea laboratoarelor de testare si etalonare existente, precum si acreditarea acestora, dupa caz;
d) certificarea voluntara a produselor si/sau obtinerea etichetei ecologice pentru produse;
e) asimilarea de tehnologii si produse noi care se realizeaza de operatorii economici pentru valorificarea rezultatelor cercetarilor obtinute in cadrul programelor de cercetare‐dezvoltare finantate din fonduri publice si aplicarea inventiilor autorilor romani protejate de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM);
f) efectuarea de analize de evaluare comparativa pentru activitati din industria prelucratoare in vederea realizarii planurilor de restructuraredezvoltare‐viabilizare, a caror implementare va fi monitorizata;
g) organizarea si amenajarea in incinta operatorilor economici, in spatiile existente, de expozitii si/sau standuri de prezentare a produselor industriale;
h) inregistrarea si protejarea pe piata externa a marcilor, desenelor si modelelor industriale romanesti.

Documentele pot fi depuse fie direct, fie prin posta la Registratura generala a Ministerului Economiei. Acestea vor fi analizate conform principiului “primul venit, primul servit“, pana la epuizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat in acest an.

Suma maxima totala care poate fi acordata unui beneficiar de la bugetul de stat este egala cu echivalentul in lei a 200.000 euro. In ceea ce priveste suma minima alocata pentru un singur proiect, aceasta nu trebuie sa fie mai mica de echivalentul in lei a 5.000 euro.

In functie de categoria de activitate avuta in vedere, se poate acorda finantare intr-un procent cuprins intre 30% si 50%, urmand ca beneficiarul sa contribuie cu un procent de 50% – 70%, la care se adauga cheltuielile neeligibile.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca documente utile:
http://www.minind.ro/competitivitate/competitiv.html
Sursa: Ministerul Economiei

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    20 iunie 2014

Ca în fiecare an, în cadrul impresionantei ceremonii European Inventor Award 2014, Oficiul European de Brevete a acordat Oscarurile tehnologiei şi inovării europene pe anul 2014.
"Ingeniozitatea şi creativitatea câştigătorilor sunt indiciile poziţionării Europei ca regiune a tehnologiei de vârf." Benoit Batistelli, Preşedintele Oficiului European de Brevete

epo

PRESS RELEASE

Exceptional inventors from Belgium, Denmark, France, Germany, UK, Japan and the US honoured with European Inventor Award 2014

 • European Patent Office recognises inventors for their ground-breaking achievements in environmental engineering, mechanics, medical biotechnology, pharmaceuticals and digitalisation
 • Crowning Germany’s “inventor king”: Artur Fischer honoured for lifetime achievement
 • Christofer Toumazou (UK), Peter Holme Jensen (DK), Koen Andries/Jérôme Guillemont (BE/FR) and Charles W. Hull (US) win in their respective categories
 • Masahiro Hara and his team (Japan) win Popular Prize
 • European Inventor Award ceremony attended by 500 guests in Berlin
 • EPO President Benoît Battistelli: “The winners’ ingenuity and creativity are indicative of Europe’s position as a leading technology region.”

Berlin/Munich, 17 June 2014 – The European Patent Office (EPO) presented the European Inventor Award 2014 today in Berlin in a ceremony widely regarded as Europe’s “technology and innovation Oscars”. The award honours outstanding inventors for their contribution to social, economic and technological progress. The award ceremony, held at the former Kaiserliches Telegrafenamt (Imperial Telegraph Office) in Germany’s capital, was attended by some 500 guests from the fields of business, science, culture and politics, including German Federal Minister of Justice and Consumer Protection Heiko Maas.

The international jury selected the winners from 15 finalists, themselves selected from over 300 proposals for individual inventors and inventor teams put forward for the 2014 award. The winners are: Artur Fischer (Germany) in the category “Lifetime achievement”, Koen Andries/Jérôme Guillemont (Belgium/France) in “Industry”, Peter Holme Jensen (Denmark) in “Small and medium-sized enterprises”, Christofer Toumazou (UK) in “Research” and Charles W. (“Chuck”) Hull in “Non-European countries”. In addition, the Popular Prize was awarded to public favourite Masahiro Hara and his team, who received nearly 30% of the more than 20 000 votes cast online.

The winners at a glance:

 • Lifetime achievement: With over 1 100 applications for patents and utility models, Artur Fischer (Germany) is one of the most prolific inventors of all time. His invention and namesake, the expansion plug (or “Fischer wall plug”) revolutionised the construction industry in 1958 and has been used billions of times around the world ever since. Other innovations which have earned him worldwide recognition include the first synchronised photo flash for cameras and his “fischertechnik” toy building sets. Additional information here.

 

 • Industry: Koen Andries (Belgium), Jérôme Guillemont (France) and team were distinguished for their efforts in developing the first new effective tuberculosis (TB) drug in 40 years. Thanks to the research team led by Andries and Guillemont, the disease – including multi-drug resistant forms – can now be treated successfully. The innovative drug quickly cuts off the energy supply in TB bacteria, significantly reducing treatment times and enabling a full recovery. Additional information here.
 • Small and medium-sized enterprises (SMEs): Peter Holme Jensen, Claus Hélix-Nielsen and Danielle Keller (Denmark) received the Award for their invention of a water-purifying membrane coated with aquaporins, which purifies water without consuming large amounts of energy. The innovation of this Danish team of chemists relies on the natural filtering function of so-called aquaporins. Unlike conventional methods, it does not require an elaborate filtration system based on energy- and cost-intensive hydrostatic pressure. Additional information here.
 • Research: Christofer Toumazou (United Kingdom) won in the Research category with his invention of a quick DNA test which can decipher the genetic makeup of individuals within minutes, without the need for lab work – a milestone along the path to innovative medical healthcare with a preventive focus. The innovation is based on a microchip that detects deviations in an individual human genome. The chip can be inserted into a USB stick, providing results that are viewable directly on a computer. Additional information here.
 • Non-European countries: Charles W. Hull (United States) received the European Inventor Award for his invention of 3D printing – a technology that is currently in use in numerous fields and that has triggered a veritable revolution in manufacturing. Although a multitude of different procedures for 3D printing now exist, they all build on Hull’s original invention. Additional information here.
 • Popular Prize: Masahiro Hara, Takayuki Nagaya and team (Japan): It is hard to imagine day-to-day life without the QR (Quick Response) code they invented. Among other things, it is used for managing inventory in factories, administering patient files, tracking biological samples and as a marketing tool. The QR code links the physical world with the virtual realm by means of a smartphone or tablet and the relevant app. Additional information here.

The choice of the public was clear, as nearly 30% of the votes cast went to the Japanese team. Moreover, with over 20 000, the number of votes coming from around the world more than doubled over last year.

“Innovation is absolutely essential for Europe to generate growth and prosperity and secure its position among the leading industrial regions,” said EPO President Benoît Battistelli at the award ceremony. “All of the inventors we are honouring here today have introduced game-changing technological innovations in their respective fields. Their achievements improve people’s everyday lives, and represent substantial contributions to tackling major global challenges such as climate change, access to clean drinking water and improving health. Their ingenuity and creativity are indicative of Europe’s position as a leading technology region. And patents play a major role in protecting this status on a daily basis.”

About the European Inventor Award

Launched in 2006, the European Inventor Award is presented annually by the European Patent Office. The award honours inventive individuals and teams whose pioneering work provides answers to the challenges of our age and thereby contributes to social progress, economic growth and prosperity. Fifteen finalists and, subsequently, the winners are chosen from among the nominees by a high-profile international jury. The award is presented in five categories: Industry, Research, Small and medium-sized enterprises (SMEs), Non-European countries, and Lifetime achievement. The general public voted online to select the winner of the Popular Prize from among the 15 finalists.

About the EPO

With approximately 7 000 employees, the European Patent Office (EPO) is one of the largest European public service institutions. Its headquarters are in Munich, and it also has offices in The Hague, Berlin, Vienna and Brussels. The EPO was founded with the aim of strengthening co-operation on patents in Europe. Through the EPO’s centralised patent granting procedure, inventors can obtain high-quality patent protection in the 38 member states of the European Patent Organisation. The EPO is also the world’s leading authority in patent information and patent searching.

Note to Editors:

Availability of AV and photo materials on 17 June

A live stream of the European Inventor Award ceremony can be viewed on www.epo.org from 11.00 CET onwards

Users of Samsung and Toshiba Smart TV devices can view the show live from 11.00 CET onwards, and later on-demand using the “Innovation TV” Smart TV app of the European Patent Office.

The EPO will make audio-visual material of the ceremony and winners available in SD quality on www.hellosports.com as follows:

14.15 CET: Handing over of the prize in the different categories: rough cuts
15.15 CET: Short interviews with the winners (English)
16.45 CET: Highlights video “Best of the 2014 Award” (English/French/German)

Print-quality photos from the ceremony will be successively made available from 11.30 CET onwards at: www.epo.org/media-inventor

Further AV, photo and text materials about all 15 finalists can be found at:

http://www.epo.org/news-issues/press/inventoraward.html

Contact:
Oswald Schröder                                            Rainer Osterwalder
Spokesperson/Project Manager                  Deputy Spokesperson/Director Media Relations
Tel.: +49 89 23991800                                   Tel: +49 89 23991820
Mobile: +49 (0)163 8399668                         Mobile: +49 163 8399527
oschroeder@epo.org                                      rosterwalder@epo.org

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    18 iunie 2014
Mediafax ne informeaza, noi va informam !

Nu e de decor, merge si se conduce ca orice masina. Primul automobil din lemn: pret si detalii oficiale

masina, lemn


In toiul inventiilor electrice si hibride sau al solutiilor eco benzina sau diesel, japonezii nu se opresc din inventat si propun supervarianta bio: masina din lemn.
Aceasta este construita de un fabricant de mobila si inca e in perioada de test. Desi lemnul este tratat, masina trebuie probata pe orice vreme. Nu se stie cum reactioneaza lemnul la ploi multe si cat de bine sunt asamblate si "sudate" componentele din lemn.
Interesant e ca si multe din piesele motorului sunt din lemn (roti, parghii de actionare si chiar curele de transmisie). Prima masina din lemn complet functionala prinde 80 de km/h. Pretul de 35.000$ este cam mare dar masina este inca in faza de concept.

masina, lemn


Acceleratia si schimbul de trepte sunt ca la motocicleta, pe ghidon. Pentru expozitie, usile se deschid in sus, ca la Lamborghini. Pana acum, japonezii au facut numai o versiune decapotabila. Bordul are indicatorii clasici, frana de mana este la locul ei si CD playerul merge fara problem. Pentru un model de serie sau editie limitata, inventatorii nu concep o masina din lemn fara GPS si Bluetooth.

masina, lemn


Sursa: http://www.protv.md/
Keywords: inventatorii
17.06.2014 17:36:20 vezi articolul
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    18 iunie 2014

Primul forum eurobrand are loc in Bucuresti pe 17 iunie 2014

Pe 17 iunie 2014, la Palatul Ghika, va avea loc primul forum eurobrand în Bucureşti, sustinut de European Brand Institute împreună cu PostMaster şi Ambasada Austriei în România. Partenerii evenimentului sunt: IAA România, eurobrand, Fashion TV, Teaha Management Consulting şi Lacerta. Forumul "Dialogue creates value" adună factorii de decizie la nivel naţional şi internaţional şi liderii de opinie din domeniile: Marketing, Branding, Media, Social Media, agenţii de publicitate, IP, precum şi Antreprenorii, Avocaţii şi Consultanţii de Business.

Evenimentul oferă cadrul perfect pentru discuţii extinse şi pentru schimb de know-how cu privire la nevoile de proprietate intelectuală, relaţia dintre branduri şi mass-media, agenţii, resurse umane, politică şi obligaţii fiscale.

Mai mult decât atât, aici îşi vor găsi răspuns întrebările referitoare la modul în care comunicarea integrată de brand conduce la rezultate mai bune în crearea de valoare, precum şi de ce este nevoie de branduri şi proprietate intelectuală pentru a concura la nivel global.

Printre speakerii invitaţi la conferinţă se numără: Gerhard Hrebicek, President European Brand Institute, Claus Renner, Sales & Marketing Director CEE Austrian Post Group, Felix Tătaru, Senior Vice President IAA Worldwide, Teo Teaha, Managing Director Teaha Management Consulting, Martin Paschinger, CEO Premio Travel, Claudia Mirica, Project Coordinator coradrive.ro, Cora, Marius Bene, CEO PostMaster şi S.E. Dr. Michael Schwarzinger, Ambassador of Austria to Romania.

Taxa integrala de participare la conferinţa "Dialogue creates value" este de 150 de euro, însă membrii IAA plătesc doar 75 euro. Înscrierile şi plăţile se fac la adresa office@iaa.ro.

Mai multe detalii despre eveniment, program şi speakeri găsiţi aici:
Sursa: http://www.iaa.ro/
Keywords: proprietate intelectuala
04.06.2014 01:33:40 vezi articolul

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    5 iunie 2014

A contrafăcut mii de articole de îmbrăcăminte purtând marca Adidas

Un administrator de firmă cu spirit de iniţiativă a vândut în perioada martie 2010-iulie 2013 articole de îmbrăcăminte contrafăcute, purtând marca Adidas sau Hello Kitty. Neculai Pârlog a pus produsele în circulaţie prin cele 15 puncte de lucru ale firmei SC Delta Plan SRL, pe care o administrează, acestea fiind deschise în oraşele Galaţi, Iaşi, Bucureşti, Botoşani, Brăila, Vaslui şi Neamţ. Afacerea a mers ca pe roate, până când s-a sesizat Autoritatea Naţională a Vămilor, Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi, care, la rândul său, a înştiinţat Poliţia. În urma verificărilor efectuate de oamenii legii la puncte de lucru deschise la Galaţi şi Tecuci, au fost identificate şi ridicate 3.908 produse de îmbrăcăminte, dintre care 2.645 purtând marca Adidas şi 1.263 având marca Hello Kitty. Procurorii susţin că Neculai Pârlog nu a oprit comercializarea produselor contrafăcute nici după verificările iniţiale ale oamenilor legii, distrugând şi matriţele de fabricaţie pentru a nu fi descoperit.

Adidas cere despăgubiri de peste 40.000 de euro

Neculai Pârlog a fost trimis în judecată zilele trecute de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru contrafacerea unei mărci înregistrate şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, ce îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate. Şi firma administrată de acesta urmează să răspundă în instanţă pentru aceleaşi acuzaţii, iar deţinătorii mărcilor înregistrate îi cer acum despăgubiri substanţiale pentru pagubele pe care le-au suferit prin vânzarea produselor contrafăcute. Astfel, Sanrio Company Ltd. cere 111.900 de lei pentru folosirea ilegală a mărcii Hello Kitty, în timp ce Adidas Ag şi Adidas International Marketing BV s-a constituit parte civilă pentru suma de 41.210 euro în contul prejudiciului cauzat prin folosirea fără drept a mărcii Adidas.
Sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/
Keywords: marca inregistrata, marci inregistrate
04.06.2014 11:35:53 vezi articolul

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    5 iunie 2014

imgimg
img

WIPO SMEs Newsletter May 2014

By the SMEs Section of the World Intellectual Property Organization (WIPO)

WIPO SMEs Newsletter is a monthly e-publication providing readers with useful intellectual property (IP) information contained in articles, case studies, forthcoming IP/SMEs relevant events, and published presentations featured on our web site.  We hope you will find it useful and informative.  We encourage you to share the newsletter or items of interest with friends and colleagues. If you have received this newsletter from someone and would like to subscribe yourself, then simply visit our website http://www.wipo.int/sme/en/. Also for past issues and information on the activities of the SMEs Section, please visit http://www.wipo.int/sme.

News

Francis Gurry Appointed for Second Term as WIPO Director General

The member states of the World Intellectual Property Organization (WIPO) appointed Francis Gurry by consensus on May 8, 2014, to a second six-year term of office as Director General of the Organization.

Read more

Country Study on Innovation, Intellectual Property and the Informal Economy:  Tradition Herbal Medicine in Ghana

Traditional herbal medicine is important in the health care delivery system in Ghana as in most African countries.  For people living in the marginalized areas of the country, accessing health care is a challenge in terms of the distance and the cost.  In Ghana, the estimated ratio of the Traditional Medicine Practitioner (TMP) to the population is 1:400 as against a ratio of the orthodox doctor to the population of 1:12,000 (STEPRI, 2007).  The TMP is therefore an important actor, in the health care delivery system in Ghana.

Read more

Patent Pools and Antitrust – A Comparative Analysis

Although there is a general consensus on the positive and efficiency-enhancing effects of patent pools, there may be instances where the creation of patent pools may lead to possible competition rules violations depending on the applicable antitrust rules

Read more

World Intellectual Property Day, April 26, 2014: “Movies – A Global Passion”

Film tastes are as varied as the world’s consumers, with new centers of cinematic excellence sprouting in dozens of countries around the world. The global intellectual property system helps keep the reels turning, supporting the creation and delivery of films to eager audiences. That’s why the theme of World IP Day 2014, held on April 26, is “Movies – A Global Passion.”

Read more

Resources on IP Asset Management  IP PANORAMA™ Multimedia Toolkit

The IP PANORAMA ™ multimedia toolkit is now available in English, French, Spanish, Russian, Arabic, Hungarian, Vietnamese and Thai versions on or through the pages at http://www.wipo.int/sme/en/multimedia/ and http://www.ippanorama.com/.

CD-ROMs of the English, French, Spanish, Russian and Arabic versions are also available on request. Anyone interested in receiving a free copy of the CD-ROM may email publications.mail@wipo.int providing the full postal address, including telephone number, and indicating the purpose for which the CD-ROM would be used.  Please note that requests without complete postal address will not be processed.

LINKS

The Open Innovation Model

The Open Innovation Model is the second in a series of five research papers produced by the ICC Commission on Intellectual Property that provide insights on how IP interacts with decisions, transactions and processes related to technology development and dissemination. The report comes as businesses are being forced to contend with a range of factors, including globalization, advances in information and communications technology (ICT), and growing technological complexity that are providing an incentive to collaborate more closely on innovation.

This paper aims to inform policymakers and other stakeholders about the open innovation model, and its relevance to the business environment of today. Specifically, the report looks at the origins and evolution of open innovation, contrasting these with the traditional “closed” approach to research and development. Furthermore, it explores the importance of strategic knowledge management in the context of open innovation, demonstrating how IP rights can be used to help share technology and know-how in support of open innovation.

Read more.

Low Cost Branding Protection with IP Services Support

The European Commission has set up specially developed services, provided by Enterprise Europe Network and the European IPR Helpdesk, to guarantee that SMEs and researchers can be provided with all the information and suggestions that are useful for managing international businesses and exploitable innovation. This case study is an example of how the Enterprise Europe Network and the European IPR Helpdesk can work together to help the internationalization of an European SME.

The Role of Trust in Patent Monetization

As patent monetization-focused business models continue to attract controversy, it is more important than ever for non-practicing entities to demonstrate integrity and trustworthiness in order to secure partnerships with patent owners

Read more.

Role of Innovation in SMEs Performance: A Case of Malaysian SMEs

Innovation has been termed as the most crucial of the elements in today’s globalized and competitive environment. Companies focusing on innovation achieve not only competitiveness but also are able to sustain themselves for a longer period of time. The present study is conducted in the context of Malaysian SMEs using a sample of 870 SMEs from both manufacturing and services sectors. These SMEs have been found to be engaged in a variety of businesses and to some extent have also been involved in the process of innovation.

The results indicate that, although SMEs are aware of innovation and its relevance to organizational performance and growth, they are nonetheless unable to focus on innovation processes as much as they should to gain competitive position.

Patents, Trade Marks and Design Rights: Groundless Threats

In 2012 the United Kingdom Department for Business, Innovation and Skills and the Intellectual Property Office asked the Law Commission to review the law of groundless threats of infringement proceedings for patents, trademarks and design rights (but not copyright). After consulting on proposals for reform in 2013, the final report has now been published.

Making Innovation Policy Work

This book explores emerging topics in innovation policy for more inclusive and sustainable growth, building on concrete examples. It develops the notion of experimental innovation policy – which integrates monitoring and feedback at the policy design stage, and occurs continuously to improve impact and implementation. This approach should help improve the quality and efficiency of public expenditures supporting innovation policy.

Experimental policy making is particularly important for new and emerging innovation domains, where the scope for learning and improvement is the greatest. To make the discussion as concrete and relevant as possible for practitioners and policy makers, three emerging domains of innovation policy are explored in greater detail: innovative entrepreneurship, green innovation, and pro-poor or base-of-the-pyramid (BoP) innovation.

Eco-innovate!

The booklet overviews the emerging business opportunities that eco-innovation has to offer to companies that reconsider business models, develop new products, technologies or services, or improve production processes. The guide summarizes key business issues, questions and lessons learnt for SMEs as well as presenting selected eco-innovation good practices. This guide is divided into six sections. The opening chapter introduces the concept of eco-innovation. The focus then shifts to the key issues, challenges and opportunities of eco-innovation for SMEs.

FORTHCOMING EVENT

Examination Matters 2014, July 2-3, 2014, Munich, Germany

With "Examination Matters" the European Patent Academy is organizing an in-house training seminar for Professional Representatives before the EPO. This year's edition of this interactive seminar is organized in close cooperation with the epi. First-hand experience on important aspects of your daily work will be exchanged by examiners and practitioners, which will give participants an insight into an EPO examiner's daily work and their way of thinking. The workshop-type character of most sessions will give the opportunity to discuss relevant aspects with the "other side" in detail and provide immediate feedback on your questions.
For more information, see http://www.epo.org/learning-events/events/conferences/examination-matters.html

NOTE:

The SMEs Section welcomes voluntary contributions of articles, case studies, news items, useful links and relevant information concerning forthcoming events of interest to entrepreneurs and SMEs for inclusion in future issues of this newsletter; contributions may be sent by email to sme@wipo.int.

If you have received this newsletter from someone and would like to subscribe yourself, then simply visit our website http://www.wipo.int/sme/en/.

To remove your email address from this mailing list or to add an email address yourself, please go to http://www.wipo.int/lists/subscribe/sme-en

Past issues of this newsletter, since August 2001, may be accessed here.

Copyright (c) 2014 World Intellectual Property Organization (WIPO), 34, chemin des Colombettes, 1211 Geneva, Switzerland

Remove or add an email address to this mailing list.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    28 mai 2014

Un român a ajuns milionar în SUA cu o INVENŢIE EXCEPŢIONALĂ

Un român de 25 de ani, din Năsăud, a ajuns milionar în Statele Unite ale Americii, după ce a creat un soft utilizat în prezent de peste 1.000 de farmacii americane. Tânărul are venituri de peste un milion de dolari, la doar un an după lansarea invenâiei sale.

Softul creat de Flaviu Simihaian se numeşte iMedicare şi îi ajută pe pacienţii farmaciilor americane să gasească planul cel mai bun de asigurare pentru medicamentele lor, iar pe farmacişti saă ofere cel mai bun serviciu pacienţilor. iMedicare, software-ul conceput de Simihaian împreuna cu un partener american la fel de tânăr "este cel mai bun lucru inventat de la penicilina încoace", potrivit unui reprezentant al unei farmacii din Los Angeles, scrie realitatea.net.

Bună ziua Iaşi
27.05.2014

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    27 mai 2014

Sorţii ştiinţei, pe româneşte

Opţiunea pentru investiţia în performanţă rupe cercul vicios al plafonării în cercetare

Florin Antonescu, profesor, jurnalist pe teme socio-economice
Economistul nr. 18, 19 mai 2014

În percepţia publică (subiectivă şi grăbită), performanţele româneşti în competiţii ştiinţifice internaţionale sunt receptate cu eterna mândrie la purtător faţă de ceea ce suntem noi în stare să arătăm lumii în materie de deşteptăciune, în acelaşi timp cu actuala compătimire la nivel de individ faţă de nerecunoaşterea deşteptăciunii. Chit că ilustrează merite personale sau de echipă, reuşitele de acest fel ni le asumăm cu toţii, printr-un entuziast reflex generalizator: „medaliaţii noştri”, „olimpicii noştri”, „am demonstrat lumii...”, „am obţinut...”, „am câştigat...”, „suntem cei mai buni”; vorba-aceea, veche şi integratoare, „suntem finalişti!”. Dincolo de elanul emoţional şi de palmares, rămâne beneficiul economic şi social în care merită să fie convertite performanţele. Cunoaşterea lor şi a autorilor poate reprezenta opţiune pentru investiţia în cercetarea adevărată, generatoare de progres, inclusiv pentru desprindere din masa uniformităţii productive în sens docil.

O FIRMĂ MICĂ, DACĂ NU INOVEAZĂ, NU POATE SĂ REZISTE ÎN PIAŢĂ. Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva nu are nevoie de punere în temă; nici palmaresul reprezentanţilor României la ediţia 2014, prezentat deja în Economistul. Momentul poate fi acum al unei focalizări. Profesorii de la Universitatea Politehnica din Bucureşti Claudiu Florinel Bîşu, Miron Zapciu, Anton Hadăr sunt dublu laureaţi: medalie de aur şi premiul oferit de delegaţia Poloniei. Invenţia lor se numeşte „Sistem pentru determinarea centrului de rigiditate la maşinile de frezat”, produs al Centrului Naţional de Cercetare a Performanţelor Sistemelor Tehnologice „Optimum”, condus de prof. univ. dr. ing. Miron Zapciu.

O descriere sumară spune că „sistemul determină centrul de rigiditate ca loc geometric al punctelor de intersecţie a unor vectori de deplasare spaţială care apar ca efect al unor solicitări tridimensionale pentru dipozitivul de fixare a piesei la maşinile de frezat”. Adică, rezumă profesorul Zapciu, „sistemul se adaptează pe maşină, culegele datele piesei şi spune cum trebuie aşezată, care sunt direcţiile după care trebuie prelucrată. Se ştie că fiecare piesă cu prelucrarea ei reprezintă un caz unic. Sistemul este o interfaţă între utilizatorul şi producătorul de maşini-unelte. Ambii ar trebui să fie interesaţi de un asemenea sistem”. Şi sunt? Industria arată că are nevoie de transferul invenţiilor? „Are nevoie, numai că fiecare suntem prinşi într-o vâltoare a activităţii curente şi rar ne găsim răgaz să stăm, să ne facem o strategie”. Şi universităţile, şi firmele economice ar trebui să aibă compartiment de transfer tehnologic, subliniază interlocutorul: „Politehnica are. E ca un fel de broker. Şi fiecare firmă ar trebui să aibă. Cu cât e mai mică, i-ar trebui aşa ceva, pentru că o firmă mică, dacă nu inovează, nu poate să reziste în piaţă”.

CONSUMUL DE CARBURANT, REDUS PRIN TRANSFERUL AERULUI. Un exemplu de invenţie românească premiată la Geneva, cu un potenţial impact economic deosebit, este şi dispozitivul de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la camioane şi autobuze, în condiţii de trafic, creat de inginerul auto Corneliu Birtok-Băneasă, din Deva. A obţinut medalia de aur şi premiul delegaţiei  din Hong Kong. Juriul a apreciat aplicabilitatea invenţiei, „în special eficienţa în cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusă şi sunt multe opriri. Cu toate acestea, dispozitivul dinamic de transfer al aerului (DDTA) îşi păstrează eficienţa, iar consumul de carburant se reduce cu până la 7%”, explică autorul.

Invenţia a necesitat câţiva ani de testare pe camioane şi autobuze ale unor companii de transport din Deva şi din Alba-Iulia, precum şi la Facultatea de Inginerie din Hunedoara a Universităţii Politehnica Timişoara. Calculele făcute asupra consumului arată că, la o firmă de transport ale cărei vehicule ajung să parcurgă chiar şi un milion de kilometri pe an, reducerea de carburant rezultată prin aplicarea invenţiei ar putea duce la scăderi semnificative ale costurilor. „Gândiţi-vă la o reducere a consumului cu numai 2 litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezultă o economie substanţială, deloc de neglijat în condiţiile şi la preţurile actuale ale carburanţilor”, socoteşte inginerul Birtok-Băneasă.
Un prim pas pe calea transferului tehnologic poate fi socotit interesul arătat faţă de noul dispozitiv de Asociaţia Română pentru Transport Rutier Internaţional (ARTRI).

CERCETAREA EXPERIMENTALĂ DIN CENTRUL „OPTIMUM” cuprinde: „Evaluare a stării maşinilor şi utilajelor, analizǎ de vibraţii a arborilor şi structurilor mecanice, determinarea parametrilor de proces şi a temperaturii, analiză de tip BCU pentru starea lagărelor cu rulmenţi; Diagnostic al defectelor, analiză FFT, analiză tip BCS de anvelopă pentru rulmenţi (BEARCON Signature), realizarea funcţiei de transfer, analiza comportării la oprirea sau pornirea maşinii cu impunerea unor filtre de bandă, urmărirea semnalului în timp; Analiza dinamică tridimensională a procesului de aşchiere (dinamometru Kistler); Echilibrarea rotorilor în unul sau mai multe plane; Aliniere cu laser pentru lungimi de până la 30 m (Renishaw ML10); Analize de zgomot pentru maşini şi echipamente industriale; Măsurători de vibraţii şi interpretare a rezultatelor; Analiză acustică NA27-Rion; Măsurători de temperatură non-contact; Măsurători geometrice pentru compensarea erorilor de poziţionare la maşini-unelte cu comandă numerică (Renishaw ML10 si accesorii); Consultanţă tehnică pentru investiţii noi în maşini-unelte şi alte echipamente industriale”.

DIMENSIUNEA FORMATIVĂ A ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ECONOMIC ROMÂNESC. Performanţa ştiinţifică internaţioanlă îşi susţine argumentele continuităţii prin rezultatele unor tineri laureaţi, viitorul inteligenţei creatoare româneşti conturându-se astfel încurajator. Ştiinţele economice oferă un exemplu la zi. În competiţia pe care o reprezintă Târgul Internaţional al Firmelor Virtuale de la New York, organizată de Departamentul pentru educaţie al primăriei oraşului (27 martie-11 aprilie 2014), Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Bucureşti a participat cu o echipă formată din 11 de elevi şi 2 profesori, având o prestaţie deosebită în cele două concursuri ale evenimentului, care au angrenat 155 de firme de exerciţiu din 8 ţări şi din 12 state ale SUA.

Concursul „Global Business Challenge” s-a desfăşurat la nivel de echipe multinaţionale şi le-a oferit competitorilor posibilitatea „de a acumula experienţă în analizarea economiei globale, de a examina oportunităţile şi riscurile unei afaceri la nivel global, de a-şi forma competenţe de înţelegere a operaţiunilor comerciale şi de afaceri, dar mai ales de a-şi consolida deprinderile muncii în echipă”. În runda preliminară s-au întrecut 35 de echipe. Primele 6 s-au calificat în finală. De la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, în componenţa unor echipe, au concurat în prima etapă: Mihai Ionuţ Apostol, Teodor Nicolae Cătăniciu, Radu Ştefan Druchi, Alexandra Muşat, Beatrice Anamaria Niţă, Adriana Ioana Stănilă, Jad Florin Al’ Zubi, coordonaţi de prof. Mariana Georgeta Ciobanu şi prof. Florina Voicu. Mihai Ionuţ Apostol s-a calificat în finală cu echipa multinaţională şi s-a clasat pe locul IV.

Celălalt concurs al târgului de la New York, „Virtual Enterprise International Trade Faire”, a vizat stimularea competitivităţii pe mai multe secţiuni: „Best Booth”, „Best Sales Pitch”, „Best Catalog”, „Best Website”. Reprezentanţii Colegiului Economic „Virgil Madgearu” au obţinut următoarele rezultate: Firma de Exerciţiu „Traveling Around the World” SRL, formată din Cătălin Gabriel Mit, Teodor Nicolae Cătăniciu, Alexandra Muşat, Ionuţ Mihai Apostol, Adriana Ioana Stănilă, Jad Florin Al’ Zubi, Marian Antonio Ioan şi cooordonată de prof. Ciobanu Mariana Georgeta – premiul V la secţiunea „Best Web Site” şi menţiune la secţiunea „Best Sales Pich”; Firma de Exerciţiu „Festin Blue” SRL, formată din Radu Ştefan Druchi, Roxana Andreea Gîrta, Alin Cristian Maricuţ, Beatrice Anamaria Niţă, Cristian Mihail Ionescu, coordonaţi de prof. Daniela Paula Pavi şi prof. Ana Maria Picu – menţiune.

Pentru toţi aceşti foarte tineri economişti în formare, o asemenea experienţă nu poate fi decât benefică, mai ales că întrecerea a fost completată printr-un program care a îmbinat diverse concepte educaţionale: multiculturalitate, modernitate, business. O recunoaştere a valorii şi un semn incontestabil al susţinerii potenţialului de inteligenţă creatoare în devenire le-a reprezentat atenţia de care viitorii profesionişti ai pieţei au beneficiat din partea reprezentanţilor noştri diplomatici în SUA: Iulian Buga, ambasadorul României la Washington DC, şi Ioana Gabriela Costache, consul general al Romaniei la New York.

Caracterizând în ansamblu valoarea formativă a particpării la întrecerea mondială a tinerilor economişti, prof. Roxana Carmen Ionescu, director al Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Bucureşti şi coordonator al proiectului educaţional „Din şcoală în viaţă, prin firma de exerciţiu”, apreciază „spiritul antreprenorial, creativitatea şi cunoaşterea potenţialului economic al unei zone sau al unui produs” demonstrate de elevii reprezentanţi ai şcolii lor şi ai ţării, ceea ce constituie „dovezi certe ale dimensiunii formative a învăţământului economic românesc”.

FIRMA DE EXERCIŢIU, concept didactic nou, bazat pe învăţare prin practică, este o copie simulată şi virtuală a unei firme reale, în care elevii participanţi pot să efectueze şi să exerseze toate activităţile desfăşurate de o firmă reală, dar cu bani şi mărfuri virtuale, în conformitate cu practica şi legile specifice economiei naţionale. Firma de exerciţiu ca metodă de predare formează cunoştinţe despre locul concret de muncă, sub conducerea profesorului, formează deprinderi de realizare a sarcinilor şi luarea deciziilor antreprenoriale corecte. Scopul firmei de execiţiu este să le permită elevilor să se adapteze rapid la cerinţele şi exigenţele pieţei muncii aflate în continuă schimbare prin dobândirea de către aceştia, prin exerciţiul antreprenorial, a unor competenţe cheie precum: abilităţi anteprenoriale, deprinderi de lucru în echipă; capacitate de conducere; luarea de decizii şi asumarea răspunderii; culegerea şi prelucrarea independentă a informaţiilor; aplicarea în practică a cunoştinţelor teoretice; rezovarea de situaţii problemă; organizarea locului de muncă; gândire creativă; perseverenţă. (Prof. Roxana Carmen Ionescu)

INVENŢII ROMÂNEŞTI PREMIATE DE NASA. În zona inventivităţii tehnologice, au făcut senzaţie performanţele tinerilor reprezentanţi ai ţării noastre în concursul „NASA Space Settlement”, dedicat proiectelor pentru aşezări în spaţiul cosmic. Constituiţi pe echipe din Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Slatina, ei au câştigat 34 de premii I, II, III şi menţiuni; 8 din cele 23 de premii I, acordate pe categorii de vârstă, au fost cucerite de echipe româneşti. Competiţia a reunit peste 1.500 de tineri inventatori din 18 ţări.

Unul dintre premiile I a fost obţinut de echipa Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov, cu proiectul intitulat „Renaissance II”. Laureaţii sunt: Ioana Beclin, Bianca Iftimie, Victoria Ciociu, Bianca Gridean, Codrin Popa, Andrei Plămădeală, Alexandra Răfoi. Roberta Tripea. Un loc II l-a ocupat Răzvan Boie (12 ani), elev în clasa a VI-a, cu proiectul de oraş spaţial „The God’s Kite” („Zmeul lui Dumnezeu”).

Despre importanţa proiectului, care presupune cercetare şi inventivitate, vorbeşte prof. Carmen Tănăsescu, unul dintre coordonatorii echipei câştigătoare: „Este un proiect amplu, care presupune de la proiectarea în Autocad a unei staţii interspaţiale până la o analiză de nevoi pentru orice comunicare, oriunde în spaţiu unde am dori să trăim dacă pe Pământ nu ar mai fi loc”.

La rândul său, prof. Felicia Man, inspector şcolar general al judeţului Olt, evidenţiază creaţia inventatorilor juniori din Slatina, intitulată „Pharas”, un proiect de staţie spaţială în care ar putea locui până la 30.000 de persoane.

Tot pe locul I s-a clasat şi echipa Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, alcătuită din Diana Andreea Catană, Marina Cozma, George Costin Dobrin, Maria Enache, Valentina Isbăşoiu, Andreea Cristina Stanciu, Dalia Irina Stoian şi Matei Popovici, acesta din urmă sugerând o descriere a invenţiei: „Am câştigat premiul I cu proiectul Helios Celestial Pioneer. Concursul consta în elaborarea unui proiect ştiinţific, având ca subiect crearea unei staţii spaţiale inovatoare. Anual, la concurs participă în jur de 500 de echipe din toată lumea. Juriul din SUA a fost impresionat de ideea noastră, întrucât noi nu am proiectat o singură staţie, ci un ansamblu de 6 staţii, dintre care 3 principale (Tomis, aflată pe Marte, Helios, în punctul Lagrande L4 şi The Eagle Base, situată pe Lună), având drept scop principal colonizarea planetei Marte. În acest sens, am propus numeroase idei de terraformare a acesteia; cu alte cuvinte, am propus idei cum să aducem planeta Marte în stadiul în care aceasta ar putea deveni locuibilă”.

În total, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” a câştigat la acest concurs 3 premii I şi 7 menţiuni, prin 72 de tineri inventatori, coordonaţi de profesorii Ion Băraru, Claudia Dobrin, Lucian Oprea.

VALOAREA RECONFIRMATĂ A ŞCOLII NOASTRE DE MATEMATICĂ. Şcoala românească de matematică a primit o nouă confirmare a valorii ei prin cucerirea a două medalii de aur, 3 de argint şi a uneia de bronz la a XXXI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori de la Pleven, Bulgaria. Medaliile de aur au fost câştigate cu punctaj maxim de Ioan-Laurenţiu Ploscaru (Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea) şi Ştefan Spătaru (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, laureat cu argint la ediţia anterioară). De la acelaşi liceu provin medaliaţii cu argint – Paul Muscă (argint şi anul trecut), Viorel Andrei Bud şi Marius Bocanu (ambii distinşi cu aur în 2013), precum şi câştigătorul medaliei de bronz – Andrei Teodor Andronache. Şi în cazul acestor victorii, rolul îndrumării de înalt nivel s-a dovedit esenţial.

Delegaţia olimpică a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de prof. Marius Mâinea de la Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti. Din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, a fost prezent ca observator preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Radu Gologan de la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

La Olimpiada feminină de matematică, desfăşurată în Antalya, Turcia, ţara noastră, reprezentată de Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a cucerit două medalii de aur – Simona Diaconu şi Andreea Măgălie, o medalie de argint – Silvia-Elena Pripoae şi o medalie de bronz – Marina Romina Ivan. Graţie acestei performanţe, România a ocupat locul 3 în clasamentul pe naţiuni.

De remarcat este continuitatea în performanţă a laureatelor, participante şi laureate de mai mulţi ani la astfel de competiţii. Cu precădere, Simona Diaconu a obţinut aur la toate cele 3 ediţii ale întrecerii continentale. Şi pe această cale se confirmă faptul că perseverenţa intelectuală bine canalizată depăşeşte câştigul conjunctural, asigurând continuitate în domeniul valorizării capitalului uman.

Sursa: http://www.economistul.ro/
Keywords: transfer tehnologic
18.05.2014 22:51:50 vezi articolul

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    19 mai 2014
Contrafacerea, pirateria şi acţiuni de limitare a efectelor într-un seminar regional pentru Sud-Estul Europei la Intercontinental

Contrafacerea şi pirateria, acţiuni la vama şi activităţi ale poliţiei la nivel european si in Sud-Estul Europei pentru combaterea fenomenului, sunt numai cateva teme de interes ce vor fi dezvoltate în cadrul unui important şi foarte interesant Seminar cu caracter regional ce se desfăşoară în perioada 13-15 mai 2014 la Hotelul Intercontinental din Bucureşti.
Seminarul este organizat, în colaborare, de către autorităţi din România, Ministerul Public şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci  şi autorităţi din Europa, Academia din cadrul Oficiului de Armonizare în Piaţa Internă -OHIM organism european cu sediul la Alicante, Spania şi Oficiul bulgar de proprietate industrială. 
Lista participanţilor cuprinde reprezentanţi ai instituţiilor,agenţiilor, organismelor implicate în enforcementul drepturilor de proprietate intelectuală din următoarele ţări: Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Ungaria, Romania, Rep. Moldova, FYRO Macedonia, Serbia şi Turcia.
În cadrul programului seminarului este prevăzută şi o vizită de lucru la punctul de frontieră Giurgiu unde se va urmări pe viu cum sunt respectate drepturile de proprietate intelectuală în vamă. 

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    13 mai 2014
Poliţia de frontieră acţionează împotriva comercializării produselor contrafăcute:
Comunicat de presă - Garda de Coastă

ŞTIRE 08.05.2014

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Jucării susceptibile a fi contrafăcute confiscate în PTF Constanţa Sud Agigea

Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în PTF Constanţa Sud Agigea din China 18.000 de jucării susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 100.000 lei dacă ar fi originale.

În data de 07.05.2014, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul PTF Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov.

În urma controlului au fost descoperite 18.000 de articole reprezentând jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 100.000 lei, dacă ar fi originale.

Marfa care purta însemnele distinctive ale unei firme cunoscute a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.

Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale, un cetăţean iranian, în vârstă de 56 ani, cu reûedinţa în Bucureşti, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de 'punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate', faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie Marius Ovidiu NICULESCU

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    9 mai 2014
Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este marcată de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci printr-o serie de acţiuni în Bucureşti şi în teritoriu. În zilele de 28-30 aprilie, la Palatul de Justiţie din Bucureşti OSIM va fi prezent cu stand propriuşi specialişti, alături de standurile Direcţiei generale a Vămilor, Polţiei, ORDA şi unor firme titulare de drepturi de proprietate intelectuală.
Domnul dr.ing. Alexandru Ştrenc, directorul general adjunct al OSIM va prezenta astăzi începând cu ora 15.00, mesajul instituţiei la deschiderea oficială de la Palatul de Justiţie a manifestărilor organizate de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, în sala "Paşilor Pierduţi".
Atât pe pagina internet a OSIM cât şi pe paginile Centrelor regionale sunt postate afişele şi mesajele OMPI dedicate acestui eveniment anual. În plus, din data de 25 aprilie, OSIM este prezent şi în media socială la adresa de facebook :
www.facebook.com/pages/Oficiul-de-Stat-pentru-Inventii-si-Marci/379132372224703

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    28 aprilie 2014

Doctorul Victor Cauni, inventator de aur la Geneva

Pentru crearea unui aparat urinar din cauciuc şi silicon, foarte apropiat celui al pacientului, pe care medicii tineri pot simula operaţii extrem de complicate

Doctorul Victor Cauni, şeful secţiei de urologie de la Spitalul Clinic Colentina, autorul unui simulator destinat instruirii medicilor rezidenţi, premiat cu aur la Salonul Internaţional de Inventică Geneva 2014, este convins că această invenţie va fi aplicată în curând spre beneficiul pacienţilor şi al chirurgilor.   

În urmă cu aproape doi ani, la “Colentina”, spital cu o istorie de peste un secol şi jumătate, s-a înfiinţat o secţie nouă: urologie. “Acest lucru a fost posibil datorită echipei manageriale a acestui spital, în primul rând datorită doctorului Bogdan Andreescu, care ne-a sprijinit şi în activitatea medicală zilnică, dar şi prin înfiinţarea unui nucleu de cercetare în acest spital, cu specialişti valoroşi din toate specialităţile medicale, unic la noi în ţară”, spune dr. Cauni.

De atunci, dr. Cauni a efectuat la “Colentina” vreo 2.000 de intervenţii chirurgicale, multe dintre extrem de dificile, aşa cum sunt operaţiile percutanate minim invazive asupra rinichiului. “Acest simulator a fost creat tocmai pentru a-i ajuta pe medicii tineri să se antreneze, să exerseze înainte de a efectua acest tip de intervenţii direct pe pacient. 
Acest simulator este rodul muncii mele alături de colegii mei, dr. Cristian Perşu şi Felix Voinea”, precizează dr. Cauni.

Operaţiile percutanate reprezintă o tehnică ce îmbină chirurgia deschisă cu chirurgia endoscopică. Se pot aborda calculi de toate formele şi dimensiunile. Printr-o mică incizie, se sparge calculul cu diverse surse de energie, se fragmentează şi se scoate pe bucăţi, indiferent de masa litiazică. Fără o experienţă acumulată în timp, cam o sută de operaţii percutanate la activ, nici un medic nu se încumetă să treacă la operaţii minim invazive. Durata intervenţiei percutanate poate fi de 15 minute sau de peste 60 de minute, în funcţie de volumul masei litiziace eliminate şi de duritatea calculilor. “Sunt calculi coraliformi care se mulează pe interiorul rinichiului, ca un coral. Sunt calculi duri care, deşi avem laser, surse de ultrasunete sau balistice extrem de performante, spargerea lor trebuie făcută cu grijă pentru că este un conflict în interiorul organismului între piatra dură şi rinichii, organ moale, extrem de fragil. Şi atunci aceste intervenţii trebuie făcute cu maximă minuţiozitate. Aceste intervenţii minim invazive sunt bine tolerate de pacient, durata de recuperare după operaţie este de 2-3 zile şi revenirea la locul de muncă e rapidă”, explică dr. Cauni. 

Pornind de la complexitatea acestei intervenţii chirurgicale, doctorului Cauni i-a venit ideea conceperii acestui simulator, “care este un segment de corp uman, este aparatul urinar făcut din diverse tipuri de cauciuc, silicon, materiale destul de scumpe. Aparatul respectă toate densităţile ţesuturilor: de la piele la grăsime, ţesut celular subcutanat, muşchi, vase, cu diferiţi senzori”.

Nu trebuie să fii un specialist ca să-ţi dai seama de superioritatea acestui aparat ce reproduce fidel aparatul urinar al omului, comparativ cu simularea care se face la ora actuală pe organe de animale. “Problema este că realizarea acestui simulator este destul de scumpă, pentru că trebuie să respectăm atât ţesuturile umane, cât şi consistenţa lor, să alegem materiale ca să facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate particularităţile. Apoi, costurile cresc şi pentru că la fiecare intervenţie chirurgicală simulată pe acest instrument trebuie să schimbăm atât rinichiul, cât şi calculii din interiorul rinichiului. Este un simulator personalizat”. Pentru producerea acestui aparat şi folosirea lui în toate secţiile urologie din ţară, echipa doctorului Cauni are nevoie de parteneri care să susţină financiar această invenţie. Un argument în plus pentru alăturarea cât mai rapidă a partenerilor pentru punerea în practică a acestei invenţii îl reprezintă patologia urologică, în creştere în ţara noastră. Din păcate, aşa cum ne avertizează dr. Cauni, la noi, pacienţii vin la medic foarte târziu, când piatra ajunge la dimenisuni foarte mari, comparativ cu occidentalii, care se prezintă la consultaţie la prima colică renală. Aşa se face că, la ei, aproape nu mai există pacienţi cu calculi de 8-10 cm. Dar, din acest punct de vedere, urologii spun, cu oarecare amărăciune, că sunt solicitaţi profesional la maximum. Apoi, faptul că la noi se înregistrează o creştere a patologiei oncologice în urologie (cancerul prostatic, cancerul vezical) este încă un motiv ca potenţialii parteneri să devină interesaţi să investească în materializarea invenţiei doctorului Victor Cauni. 

Această invenţie se adaugă celorlalte cinci.  “Toate brevetele au pornit de la ideea de a uşura actul medical şi de a-i spori precizia. Tehnica medicală progresează continuu. Iar în urologie totul se poate vizualiza cu camere de luat vederi, cu aparatură endoscopică de mare performanţă. Urologia devine din ce în ce mai minim invazivă şi chirurgia deschisă începe să piardă teren, dar chiar şi aşa reuşind să-şi păstreze în continuare un loc important”.

Sursa: http://jurnalul.ro/stiri
Keywords: inventator
17.04.2014 20:04:36 vezi articolul


Florin Popa
Purtător de cuvânt
    18 aprilie 2014

Românii câştigători ai marelui premiu de inventică la Geneva explică de ce au apelat la o companie din Elveţia

Românii care au câştigat marele premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, pentru OnAirCamera - sistem ce permite utilizatorilor de smartphone să primească, direct pe telefon, imagini personalizate din locuri cum ar fi o pârtie de ski -, primesc deja comenzi din Elveţia şi Franţa.

OnAirCamera este un sistem de camere video care urmăresc mişcările utilizatorului, le recunosc şi le editează rapid sub forma unui film personalizat care poate fi transmis instantaneu acestuia pe telefonul mobil.

Practic, camerele înregistrează şi transmit acţiunea printr-o conexiune wireless, iar fluxul video este disponibil doar utilizatorilor care se află în faţa camerei şi au aplicaţia Irewind pornită, acesta fiind un mediu care asigură confidenţialitate.

Sistemul realizează retransmitere video de pe mai multe camere, concomitent, şi furnizează utilizatorilor filme personalizate şi gata editate în cloud. Invenţia este deja validată, tehnic şi comercial, pe două pârtii de ski din România, dar şi la maratoane şi evenimente de ciclism, susţin inventatorii.

Astfel, în prezent, aplicaţia este disponibilă pentru pârtia Clăbucet şi la Cheile Grădiştei. Camerele video de acolo întregistrează clipurile în format HD, prin identificarea poziţiei cu ajutorul conectării la GPS-ul telefonului.

Ideea acestui sistem aparţine lui Bogdan Mănoiu, care a declarat, miercuri, că la perfecţionarea ei se lucrează de aproximativ doi ani şi jumătate.

El a explicat că ideea i-a venit mergând la ski şi încercând să se filmeze cu telefonul în timp ce practica acest sport, pentru a arăta imaginile copiilor.

Succesul invenţiilor şi inventatorilor români la Salonul internaţional al invenţiilor de la Geneva, ediţia a 42 -a, a produs un record de interes în media din România.

În ziua de 07 aprilie s-au înregistrat 87 informaţii în presa virtuală web, 5 articole în presa centrală scrisă, o apariţie radio şi două la televiziune, în total 95 de apariţii cu referire la domeniul proprietăţii intelectuale. Aşa da!

Bogdan Mănoiu a precizat că premiul de la Geneva a fost câştigat împreună cu o companie elveţiană care a finanţat ideea sa, el precizând că în România nu a reuşit să găsească finanţatori.

Inventatorul a mai spus că echipa cu care lucrează a primit deja cereri pentru instalarea sistemului OnAirCamera pe pârtii din Franţa şi Elveţia. Totodată, inventatorii români dezvoltă sisteme de acest tip şi pentru tenis şi săli de mini-fotbal, filmuleţele putând fi foarte utile pentru sportivii care vor să îşi vadă mişcările pentru a-şi îmbunătăţi performanţele.

Costurile acestor echipamente pot ajunge până la două milioane de euro - preţul pentru echipamentul instalat pe o pârtie din Elveţia -, în funcţie de numărul de camere care se doreşte a fi instalat.

Pe pârtia din Predeal, care are 2,2 kilometri, au fost instalate 14 camere de luat vederi, costul total fiind între 50.000 şi 60.000 de euro.

Câştigătorii marelui premiu pentru inventică de la Geneva lucrează, în prezent, şi la îmbunătăţirea sistemului OnAirCamera, astfel încât acesta să poată identifica accidentele de pe pârtie şi să alerteze echipele de la Salvamont.

La Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva au participat 720 de invenţii. Dintre cei 82 de membri ai juriului, 80 au votat pentru OnAirCamera.

Sursa: http://www.descopera.ro/
Keywords: inventatorii
17.04.2014 15:24:37 vezi articolul

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    18 aprilie 2014
562 de ani de la nasterea lui Leonardo Da Vinci

Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, artist, om de ştiinţă şi inventator, un personaj fascinant şi enigmatic.

Botezat Leonardo di ser Piero Da Vinci după numele oraşului Vinci, din regiunea Toscana, omul renascentist era fiul ilegitim al unui notar şi al unei ţărănci. Trimis de tată l-a trimis la vârsta de 17 ani la atelierul sculptorului florentin, Andrea del Verrocchio, acesta reprezintă începutul strălucitor al lui Leonardo Da Vinci.

Da Vinci şi-a conturat o carieră variată, a produs numeroase picturi, sculpturi şi a contribuit la istoria artei prin două mari tratate: Tratat despre pictură şi Tratat de anatomie.

Date cronologice din viaţa lui Leonardo Da Vinci:

1452 - se naşte Leonardo da Vinci,

1472 - pictează îngerul din tabloul lui Verrocchio „Botezul lui Hristos",

1472 - este acceptat ca maestru al breslei din Sf. Luca,

1481 - primeşte comandă de a picta „Adoraţia Magilor" (neterminat),

1482 - pleacă la Milano,

1483 - semnează contractul pentru a picta „Maddona din grotă",

1493- „Calul", modelul lui Leonardo pentru monumentul Sforza este expus la Milano,

1498 - termină „Cina cea de taină" pe peretele refectoriului bisericii Santa Maria delle Grazie,

1499 - francezii ocupă Milano; „Calul" este distrus. Leonardo se întoarce la Florenţa,

1501 - desenul „Sf. Ana şi Fecioara cu Pruncul" este expus la Florenţa,

1502 - devine constructor militar pentru Borgia,

1503 - pictează „Monalisa",

1506-08 - pictează a doua versiune a „Madonei din grotă",

1516 - pleacă în Franţa,

1519 - Leonardo moare la Amboise în Franţa.

Sursa: http://www.voceavalcii.ro/
Keywords: inventator
15.04.2014 13:09:19 vezi articolul

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    15 aprilie 2014

imgimg
img

WIPO SMEs Newsletter April 2014

By the SMEs Section of the World Intellectual Property Organization (WIPO) 

WIPO SMEs Newsletter is a monthly e-publication providing readers with useful intellectual property (IP) information contained in articles, case studies, forthcoming IP/SMEs relevant events, and published presentations featured on our web site.  We hope you will find it useful and informative.  We encourage you to share the newsletter or items of interest with friends and colleagues. If you have received this newsletter from someone and would like to subscribe yourself, then simply visit our website http://www.wipo.int/sme/en/. Also for past issues and information on the activities of the SMEs Section, please visit http://www.wipo.int/sme.

News

ASEAN SME Policy Index 2014: Towards Competitive and Innovative ASEAN SMEs

This report presents the SME development policies and actions implemented by the ASEAN countries and helps identify strengths and weaknesses in policy design and implementation. It compares the experiences and performance of the 10 countries, measures convergence towards the policy guidelines of the ASEAN Strategic Plan for SME Development (2010-15), and recommends priority reforms.

Estimating UK investment in intangible assets and Intellectual Property Rights

This report estimates (a) the level of UK market sector investment in knowledge assets and (b) the proportions of those investments protected by Intellectual Property Rights (IPRs). Estimates for knowledge investment are produced as part of the UK Innovation Index. The main findings are: 1) In 2011 the UK market sector invested £137.5bn in knowledge assets, compared to £89.8bn in tangible assets; 2) Since the recession of 2008-9, intangible investment has recovered and grew in 2010-11. In contrast investment in tangible assets has been flat; 3) In 2011, 48% (£65.6bn) of knowledge investment in the UK market sector was protected by IPRs; 4) The majority of IPR investment is on assets protected by copyright (46%), unregistered design rights (21%) and trademarks (21%).

Economic Impact of Trade Secret Theft

This report focuses on four issues that are critical to understanding trade secret theft and how to improve companies’ ability to protect their most valuable information: an estimate of trade secret theft across advanced industrial economies; a threat assessment focusing on what threat actors are most active in targeting trade secrets; an original framework for companies to assess the value of their own trade secrets; and a look forward 10-15 years in the future to consider what forces and drivers may make trade secrets more or less secure.

Using intellectual property to raise finance for innovation

Intellectual property (IP) assets such as patents, copyrights, or trademarks can help innovative firms gain access to financing by acting as collateral or security for loans and signaling the quality of a venture to investors. This policy brief identifies policy options to encourage a greater use of IP assets to channel financing into innovation. They include increasing the levels of awareness and use of IP by innovative firms and financiers and reducing transaction costs in IP finance markets.

IP Statistics

WIPO cooperate with intellectual property (IP) offices from around the world to provide stakeholders with up-to-date IP statistics. WIPO also publish statistical reports on worldwide IP activity and on the use of WIPO-administered treaties in the protection of IP rights internationally. Reliable IP statistics are an important tool in understanding trends in business and technology and in the use of the IP system worldwide and across different countries.

Read more.

Resources on IP Asset Management

IP PANORAMA™ Multimedia Toolkit

The IP PANORAMA ™ multimedia toolkit is now available in English, French, Spanish, Russian, Arabic, Hungarian, Vietnamese and Thai versions on or through the pages at http://www.wipo.int/sme/en/multimedia/ and http://www.ippanorama.com/.

CD-ROMs of the English, French, Spanish, Russian and Arabic versions are also available on request. Anyone interested in receiving a free copy of the CD-ROM may email publications.mail@wipo.int providing the full postal address, including telephone number, and indicating the purpose for which the CD-ROM would be used.  Please note that requests without complete postal address will not be processed.

Links

Innovation patterns and intellectual property in SMEs of a developing country

Based on empirical results, this article reopens the discussion about the relationship between intellectual property and innovation in developing countries. Intellectual property grants a monopoly over the commercial exploitation of innovations. Ex ante, this monopoly may promote innovation but ex post it may become a disincentive to diffusion and subsequent innovation. After reviewing the terms of the debate in the classical and current literature, the authors address two empirical issues: What patterns of intellectual property behavior coexist among the small and medium enterprises (SMEs) of a developing country (Colombia) and how these patterns relate to the innovation performance of these firms?

Read More

National Patent and Trademark Office of Colombia reduces official fees by up to 90%

Colombian artisans will benefit the most, with a 90% reduction in trademark application fees. Micro and small Colombian companies will benefit from a 40% reduction in official fees for the registration of product and service marks.

Read more

Let small businesses in Latin America prosper

At the business meetings around the Ibero-American Summit in Panama, almost every speaker - presidents and cabinet ministers, business leaders, and development bank presidents - spoke passionately about the need to help small and medium-sized enterprises in Latin America.

Read More

Competitiveness in Central America

There is ample evidence that innovation and knowledge are critical to increasing competitiveness and to the success of an export-led growth strategy - a key element for growth and development in the small, open economies of Central America.

In Central America, SMEs provide the vast majority of employment. Estimates for 2009 indicate that SMEs contributed 30 to 50 percent of GDP and 75 to 90 percent of employment. This is because the large majority of SMEs operate in labor-intensive industries […] Improving the performance of SMEs and increasing their participation in local and global markets can have enormous and positive consequences for the entire economy.

Read More

Innovation Support in Brazil

The Brazilian government is actively engaged in fostering the development of innovation in Brazil through an elaborate system of agencies that can provide financial support (grants and loans) or that are designed to stimulate collaboration, at the regional and national level, between key interlocutors of the private, academic and governmental sectors.

This document is intended to enable the reader to better understand some of the opportunities and challenges involved in conducting research, development and innovation (RDI) activities in Brazil.

Motives to patent: empirical evidence from Germany

Small and medium-sized companies are further disadvantaged in comparison to large companies regarding patenting. They experience not only disadvantages on the cost side due to the relative higher fixed cost they have to bear, but large companies are privileged also on the benefit side. In order to prevent further concentration processes, especially small-and medium-sized companies should be supported in using patents actively as protection and strategic instruments, but also in dealing efficiently with the patent claims of other companies. Furthermore, the quality of the patent system has to be improved in order to secure a high innovative level of granted patents. The more rigorous implementation will reduce the misuse of the patent system by the strategic motivations of large companies.

Read more.

The Economic Value of the Australian Innovation Patent: The Australian Innovation Patent Survey

Innovation patents were introduced in Australia in 2001 and were designed to be a relatively quick and inexpensive form of intellectual property protection with a lower inventive threshold than that required for a petty patent or standard patent. These features were expected to encourage Australian small to medium business enterprises to develop their incremental inventions and market them in Australia.

Innovation patents were taken up in greater numbers than were petty patents and two previous reviews (one by the Intellectual Property Research Institute of Australia and one by IP Australia) found that innovation patents were largely used by individuals and small to medium business enterprises. After reviewing available data on innovation patent use in different fields of technology, and by applicant type, both reviews concluded that the innovation patent system was largely meeting its objectives.

These latest survey findings indicate that, on average, inventors mainly use innovation patents for traditional purposes and the use of innovation patents adds value to their firms. This is indicated by the significant value inventors placed on innovation patents in the survey. These results do not necessarily imply that innovation patents provide a net benefit to the Australian economy as a whole.

Read more.

Innovation, Patenting and Licensing in the UK: Evidence from the SIPU survey

The canonical economics model of innovation is one where firms undertake R&D to create new products and services. In the simplest rendering of the canonical model, R&D produces an invention, which is (sometimes) patented, and the invention is introduced to the market as a product. The pharmaceutical industry best exemplifies this model. However, both the industry and the model have been under strain in recent years as the scale of R&D and the complexity of products have grown.

Read more.

Final Report from the Expert Group on Intellectual Property Valuation

According to this report, “the Expert Group has demonstrated that it is not the lack of valuation methods per se, or even standards for valuing IP that are missing, but rather other barriers that are having a greater influence on business and lenders.” As a consequence, the Expert Group proposes four main policy actions to reduce the identified barriers: Establishing a data source containing information for use by valuation professionals, as a way to enhance credibility of valuations by improving data and available information on IP transactions; Creating an organization to oversee IP valuation practice as a way to increase confidence in the quality of valuations being performed and to ensure that valuations are in line with generally accepted principles and standards; Introducing a risk sharing scheme for banks to facilitate IP secured lending to innovative companies, especially SMEs; Introducing an additional reporting section for intangible assets and IP that would increase the transparency of IP value within company accounts, providing important information to lenders, investors and stakeholders.

Ministry of MSME India proposes to set up Rs. 10,000 crore fund for technology acquisition and support

The ministry of micro, small and medium enterprises has proposed to set up a fund for technology acquisition and support to assist the indigenous technology and acquisition of global technology by the India MSMEs. To this effect, a  Technology  Development Fund of  Rs.10,000 crore [1.66 million USD] is proposed for supporting MSMEs to undertake technology upgradation, acquisition, adaptation and innovation to enable them to move up the value chain.

Read More

Forthcoming Events

Seminar on WIPO Services and Initiatives, May 5-6, 2014, Rome, Italy

The Italian Patent and Trademark Office (UIBM) and WIPO will organize a Seminar on WIPO Services and Initiatives, in Rome on May 6, 2014. The event will be hosted at the headquarters of the Italian Chamber of Commerce (Unioncamere) thereby highlighting the strong focus on the use of WIPO services by Italian corporations and SMEs.  The seminar is free of charge. However, participants are encouraged to register online with UIBM at:  http://www.uibm.gov.it/index.php/i-marchi-50/media-e-comunicazione-dirgen/news-dir-gen/2007523-06-05-2014-roma-giornata-mondiale-della-proprieta-industriale-seminario-dal-titolo-wipo-services-and-initiatives

For more information, please visit http://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=32943

WIPO Workshop for Mediators, May 22-23, 2014, Geneva, Switzerland

The significant time and cost that can be associated with court proceedings are increasingly causing parties to look for alternative ways of settling their disputes. Mediation is an extension of direct negotiations between the parties to a dispute, conducted with the aid of a neutral intermediary, the mediator. It is the preferred mode of dispute resolution in many of the most important markets of Asia, as well as an increasingly popular method of dispute settlement in the United States of America and in Europe. 

As an international resource center in the area of intellectual property mediation and arbitration, the WIPO Arbitration and Mediation Center will offer a Workshop for Mediators in IP Disputes on Thursday, May 22 and Friday, May 23, 2014 at the headquarters of WIPO in Geneva, Switzerland. 

he Workshop is held in English and is designed for lawyers, business executives, patent and trademark specialists and others who wish to become familiar with the mediation process and receive training as mediators. Taught by Professor Robert H. Mnookin of Harvard Law School and Professor Gary J. Friedman of the Center for Mediation in Law of Mill Valley, California, the program is based on simulated intellectual property mediation exercises.  For more information, please visit http://www.wipo.int/amc/en/events/workshops/2014/mediation/

Note:

The SMEs Section welcomes voluntary contributions of articles, case studies, news items, useful links and relevant information concerning forthcoming events of interest to entrepreneurs and SMEs for inclusion in future issues of this newsletter; contributions may be sent by email to sme@wipo.int.

If you have received this newsletter from someone and would like to subscribe yourself, then simply visit our website http://www.wipo.int/sme/en/

To remove your email address from this mailing list or to add an email address yourself, please go to http://www.wipo.int/lists/subscribe/sme-en

Past issues of this newsletter, since August 2001, may be accessed here.

Copyright (c) 2014 World Intellectual Property Organization (WIPO), 34, chemin des Colombettes, 1211 Geneva, Switzerland

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    15 aprilie 2014

Românii, premiaţi la Geneva pentru pâinea fără gluten

O invenţie a românilor a fost premiată cu argint la Salonul Internaţional de la Geneva. Este vorba de pâinea de secară fără gluten. Inventatorii sunt cercetători la Universitatea Dunarea de Jos din Galaţi. Reţeta scurtează durata de obţinere a pâinii şi dublează termenul de valabilitate. În plus, este ideală pentru persoanele care au intoleranţă la gluten. Specialiştii au reuşit să obţină aluatul uscat pentru pâine în numai jumatate din timpul în mod normal necesar, care era de 20 până la 24 de ore. Praful rezultat este amestecat cu faină de secară, obţinându-se atât pâine, cât şi alte produse de panificatie fără gluten. Făina este aglutenică, fiind ideală pentru toţi consumatorii sensibili la acest compus proteic, a explicat decanul Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, prof. dr. Petru Alexe. Cercetătorii au obţinutşi un brevet pentru această invenţie, iar acum sunt pregătiţi să vândă secretul procedeului unor companii din ţările nordice, interesate să vândă pe pâiaţă un astfel de aliment. Exista o cultură a consumatorului, aş putea spune, în ţările nordice. Se consumă în mod curent pâine de secară, care este obţinută prin această tehnologie specială, ce presupune utilizarea aluatului acid. Pâinea astfel obţinută prezintă o serie de avantaje pentru sănătatea consumatorului, a spus conf. dr. Iuliana Aprodu, de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

Sursa: http://www.telegrafonline.ro/
Keywords: inventatorii
14.04.2014 02:33:10 vezi articolul

AUR PENTRU ROMANI. Medici de la Spitalul Colentina, medaliati cu aur la Geneva, pentru simulator de inlaturare a litiazei renale

14 Aprilie 2014

O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a câştigat medalia de aur la Geneva, pentru realizarea unui simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi care efectueaza intervenţii chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale.

Medicii Victor Cauni, Cristian Persu şi Felix Voinea au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, un simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi care efectuează intervenţii chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale.

Cei trei medici de la Spitalul Colentina din Bucureşti au primit pentru această invenţie medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva, dar şi premiul Technopol Moscova şi premiul Arabia Saudită.

"Această cerere de brevet cu care am participat la Salonul internaţional de inventică de la Geneva 2014 se referă la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi a specialiştilor tineri în urologie, în efectuarea unor intervenţii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Aceste intervenţii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanată, sunt intervenţii deosebit de delicate, care necesită o curbă destul de mare de învăţare. Acest model fizic, acest simulator reprezintă un segment din corpul uman, pe care, respectând toate ţesuturile - începând de la piele, ţesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezică şi întreg aparatul urinar - se poate simula operaţia de nefrolitotomie percutanată şi de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului", a declarat pentru MEDIAFAX medicul Victor Cauni, şeful Secţiei de urologie de la Spitalul Colentina.

Potrivit medicului, în prezent, operaţii de acest fel sunt simulate pe fructe, cum ar fi spre exemplu, mere, pere sau gutui.

"Cred că un aparat care reproduce organismul uman şi care ajută medicul să înveţe mai uşor tehnicile chirurgicale în acest tip de boală este foarte important. În lume mai existau simulatoare pentru alte tipuri de intervenţii, dar pentru acest tip de intervenţie şi la modul în care există acest simulator, considerăm că este o premieră mondială, de aceea ne-a fost acordat premiul", a mai spus Cauni.

Medicul Victor Cauni a precizat că acest simulator ajută medicul tânăr, rezidentul să ajungăm mai repede la performanţă.

"Ajută să ajungem mai repede la o performanţă, prin scurtarea curbei de învăţare. Este un simulator prin care se antrenează medicii pentru operaţii. Acest simulator o să aibă şi senzori în interiorul segmentului acela de corp creat ca să arate când se lezează un vas, când se lezează calea urinară, se arată fiecare pas greşit pe care-l poate face medicul. Se arată rinichii şi cu calculii din interiorul rinichilor. Calculii se pot schimba, ca să producem o varietate mare de cazuri. Pot fi simulate diverse tipuri de calculi, atât la rinichiul drept, cât şi la cel stâng, mergând până la cele mai dificile cazuri, dar cât mai apropiate de situaţiile reale din sala de operaţie", a explicat medicul.

Victor Cauni a adăugat că, la fel ca la pilotajul de avioane, la conducerea unui autoturism, acest simulator îi creează medicului reflexele necesare pentru intervenţia chirurgicală în timp real în sala de operaţie.

Medicul a mai spus că există în România foarte mulţi pacienţi care au "litiază voluminoasă, litiază colariformă, litiază bilaterală, calculi duri", în care nefrolitotomia percutanată şi această operaţie minim invazivă, care combină atât chirurgia deschisă prin această mică incizie, cât şi chirurgia endoscopică, prin toată aparatura prin care se rezolvă, într-un procedeu minim invaziv. De aceea, acestă operaţie este una dintre cele mai delicate din urologie, iar medicii care fac astfel de intervenţii trebuie să fie tot timpul antrenaţi.

"Problema cu acest simulator al nostru este că, probabil, realizarea lui va fi destul de scumpă, pentru că trebuie să respectăm atât ţesuturile umane, cât şi consistenţa lor, să alegem materiale ca să facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate caracteristicile omului. Pe de altă parte, la fiecare intervenţie chirurgicală simulată pe acest instrument trebuie să schimbăm atât rinichiul, cât şi calculii din interiorul rinichiului. Deci tehnica, probabil, şi întreţinerea vor fi destul de scumpe, dar sperăm să găsim partenerii necesari şi să-i convingem, să le arătăm că avantajele acestui simulator depăşesc probabil cu mult costurile", a mai spus medicul Victor Cauni.

Chirurgul speră ca simulatorul să fie pe piaţă în cel mult doi ani. El a precizat că, din nefericire, multe brevete rămân expuse în cabinetele medicilor.

"Am mai multe brevete de invenţii sau cerere, toate au fost la Geneva. Am obţinut mai multe premii şi pentru acest brevet, pe lângă medalia de aur am obţinut şi premiul ţării Arabia Saudită, premiul Tehnopol din Moscova, care au considerat că este o invenţie, un dispozitiv deosebit. Primul brevet de invenţie este un dispozitiv pentru injectarea soluţiilor vâscoase în incontinenţa urinară, cu care s-a şi operat mult timp. Există mai multe, lombotom electric, teacă de nefrostomie, dispozitiv care ghidează cu control ecografic operaţiile percutanate asupra rinichiului, pensă de nefrostomie, un tip special de pensă. Au fost mai multe brevete pentru care am repurtat distincţii. Dintre toate invenţiile însă, în uz a fost numai dispozitivul pentru colagen. Acum nu se mai practică, fiind aplicate tehnici moderne", a adăugat Cauni.

Medicul a mai spus că urologia este o specialitate foarte bine tehnicizată, în care progresul tehnic schimbă conduita la fiecare pas.

"Noi mergem, să spunem, înainte cu un suport tehnic foarte bun şi modificările din domeniul tehnologic au un mare impact în urologie, deci şi dispozitivele, instrumentele şi tehnicile trebuie să ţinem noi ca urologi pasul cu schimbările din domeniul tehnic. Se schimbă destul de repede, apare aparatură nouă, apar tehnici noi, apar procedee noi, în folosul pacientului, în crearea unor metode cât mai puţin invazive, cât mai puţin nocive pentru pacient, care să-i asigure şi o reinserţie socială, şi o operaţie cât mai uşoară. În zece ani de activitate am obţinut 15 medalii", a adăugat şeful Secţiei de urologie de la Spitalul Colentina.

Inventatorii încearcă acum să convingă firmele private să producă simulatorul în serie.

"Vedeţi, acum începe o luptă foarte mare, ca să pui în practică invenţia, să convingem firmele private, să convingem asociaţiile, pentru că, vedeţi, trăim într-o lume care este guvernată de bani, de profit imediat şi probabil că aceste brevete, neaducând un profit imediat, sunt trecute în aşteptare. Încă nu colaborez cu firme externe, dar să vedem dacă, în fine, o să avem propuneri sau nu în acest sens. Toate invenţiile le-am făcut cu sufletul, ţin la toate, vom vedea în viitor care din ele sau dacă se vor aplica şi probabil timpul îşi va da măsura calităţii acestora", a mai spus medicul Cauni.

Chirurgul a adăugat că mai are încă patru proiecte de cercetare, în care vrea să adapteze în instrumentele urologice şi microunde, ultrasunete.
citeste mai mult...

Sursa Mediafax

Mediafax

Sursa: http://www.farmamed.ro/
Keywords: inventatorii
14.04.2014 11:59:57 vezi articolul


Florin Popa
Purtător de cuvânt
    14 aprilie 2014

Numele unui celebru inventator britanic care a inventat semănătoarea şi a declanşat "Revoluţia agricolă britanică din secolul 18" este purtat în zilele noastre de o şi mai celebră trupă englezească, invitată la Bucureşti.

Comunicat de presa - Project Events

De la ce vine numele trupei JETHRO TULL? Legendara formatie ce va concerta la Bucuresti pe 20 iunie 2014 are o poveste extrem de interesanta in ceea ce priveste numele sau - Jethro Tull. Bizarul nume al formatiei britanice apartine unui mare inventator si pionier al agriculturii, acesta dovedindu-se a fi foarte usor de tinut minte si extrem de popular.

Cum a debutat formatia?

Legendara formatie s-a nascut in Luton — la nord de Londra, in 1968, din cenusa altor trupe din care facusera parte tinerii muzicieni britanici ce au inceput prin a canta de doua ori pe saptamana. Impartind aceeasi pasiune — muzica, si cu o dragoste comuna pentru blues si alte variate forme ale muzicii, tinerii artisti au inceput sa castige din ce in ce mai multi simpatizanti, avand la inceput un public mic dar entuziast, in diverse baruri si cluburi din sudul Angliei. Un moment important a fost acela in care faimosul Marquee Club din Wardour Street, Soho le ofea aspirantilor la faima rezidenta in fiecare joi seara. Dar pana la a fi rezidenta in Club Marquee, in incercarea de a ascunde cumva esecurile prestatiilor muzicale modeste si pentru a avea mai multe sanse sa fie rechemata in acelasi club, trupa a recurs la metoda schimbarii permanente a titulaturii. Astfel, trupa a purtat diferite alte nume, printre care si Navy Blue sau Bag of Blues. Aceste nume erau cel mai adesea oferite de impresarul lor, care intr-o zi i-a botezat Jethro Tull. Contextul in care longevivul grup a imprumutat acest nume ne trimite in timp, in februarie 1968, in biroul firmei londoneze de impresariat Ellis-Wright, de pe Regent Street. Atunci Ian Anderson a incuviintat aparitia, in clubul Marquee, a grupului pe care il conducea, sub titulatura Jethro Tull, denumire propusa de impresarul Dave Robson, care studiase istoria la facultate. Marcat de genialitatea acestui inventator si pionier al agriculturii, impresarul a botezat formatia Jethro Tull; si Jethro Tull i-a ramas numele, deoarece show-ul a fost un succes si managerul clubului i-a invitat sa se intoarca!

Cine a fost Jethro Tull?

Jethro Tull (n. 30 martie 1674 — d. 21 februarie 1741) a fost un pionier englez al agriculturii, inventator al semanatorii, inventie prin care a avut un rol decisiv in crearea saltului semnificativ al Marii Britanii in domeniul agricol, miscare cunoscuta sub numele de British Agricultural Revolution — Revolutia agricola britanica. Proprietar de pamant inovator, Jethro Tull a promovat folosirea sapalagii, a inventat un anumit tip de plug modern si semanatoarea mecanica moderna in 1701, folosind pedalele orgii ce apartinea bisericii parohiale. Jethro Tull a fost un personaj polivalent, care a studiat dreptul la prestigioasa Universitate Oxford iar apoi, stapanit de nelinistea si efervescenta specifice perioadei de apogeu a barocului, s-a orientat spre agricultura, profitand de spiritul sau nascocitor si de binefacerile unei mosteniri care l-a transformat, peste noapte, in latifundiar. Actiunile sale de pionierat au constituit demersuri menite sa puna agricultura pe baze noi, stiintifice, inovatoare pentru acea perioada istorica.

De aproape 5 decenii Jethro Tull constituie un exemplu exceptional de creatie, fantezie, inventivitate si originalitate artistica, model demn de urmat si punct de referinta in ceea ce teoreticienii au denumit rock progresiv sau art rock, ori, mai pe intelesul tuturor, muzica moderna.

Biletele pentru show-ul 'Jethro Tull's IAN ANDERSON plays the best of JETHRO TULL' din 20 iunie 2014 se gasesc in toata reteaua BILETOO, la Magazinul Biletoo.ro din Unirea Shopping Center (parter, intrarea de langa McDonald's), Librariile Adevarul si Eminescu, magazinele Flanco, Muzica si Diverta, Sala Palatului, Palatul National al Copiilor si magazinul BiletFan — Statia de metrou Unirii 1. Lista magazinelor din alte orase ale tarii se gaseste aici. Cei ce doresc sa comande biletele online o pot face de pe: BILETOO.ro, BLT.ro, BILET.ro, BILETE.ro, EVENTIM.ro sau MYTICKET.ro!

Preturile biletelor pentru spectacolul din 20 Iunie 2014, ora 20.00 sunt urmatoarele:

— 250 lei (categoria VIP)

— 200 lei (categoria 1)

— 150 lei (categoria 2)

— 100 lei (categoria 3)

— 50 lei (categoria 4)

Concertul 'Jethro Tull's IAN ANDERSON plays the best of JETHRO TULL' va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti pe 20 iunie 2014 si este organizat de Project Events.
www.ProjectEvents.ro *** www.facebook.com/ProjectEvents.ro

Sursa: http://www1.agerpres.ro/agerpres/home
Keywords: inventator
14.04.2014 13:57:44vezi articolulFlorin Popa
Purtător de cuvânt
    14 aprilie 2014
Important !

Taxele de publicare a cererilor de protectie marci, brevete de inventie, desene si modele sunt urmatoarele:

Marci :
108 lei marca alb-negru

360 lei marca color

Inventii:
180 lei procedura normala

360 lei procedura accelerata

Desene si modele:
  72 lei pentru fiecare figura alb-negru

360 lei pentru fiecare figura color
  36 lei elemente caracteristice (max.30 cuvinte)

Aceste taxe sunt percepute de OSIM conform OG 41/1998, republicata în Monitorul Oficial 959/29.10.2006.

Orice modificare, actualizare a respectivelor acte normative este publicata în Monitorul Oficial al României si pe site-ul OSIM (www.osim.ro).

Este nevoie de aceste precizari pentru a raspunde unor scrisori, telefoane, e-mailuri adresate OSIM de catre titulari de marci, inventii, desene si modele, care au primit înstiintari pentru plata unor taxe de publicare trimise de firme din piata.

Va rugam sa analizati cu atentie orice solicitare de plata pentru publicarea marcilor, inventiilor, desenelor si modelelor, înainte de a efectua plata.


Florin Popa
Purtător de cuvânt
    14 aprilie 2014

În 2014 sărbătorim : Filmele - O Pasiune Universală

În urmă cu o sută de ani pe un lot plin de praf din California, Charlie Chaplin a creat Vagabondul , inventând fără îndoială filmul modern cu această producţie.

Ca actor Chaplin a adus patos, nuanţă şi adâncimea de caracter pe ecran. Ca un regizor el a îmbrăţişat noi tehnologii şi a explorat noi căi pentru mediu. Ca producator, el a dezvoltat mijloace inovatoare de finanţare şi distribuţie, contribuind la crearea industriei moderne de film şi transformând filmul într-una dintre cele mai populare forme de arta din intreaga lume.

Un secol mai târziu, filmele reprezintă o pasiune globală pentru milioanele de oameni care le vizionează în fiecare zi ca şi pentru sutele de mii de oameni care lucrează în industria de film la nivel mondial. Scriitori şi actori, regizori şi producatori, editorii, compozitori şi designeri, tehnicieni de sunet şi lumină, creatorii de efecte speciale şi a noilor tehnologii: fiecare contribuind cu scânteia lor de creativitate şi de geniu inovator pentru această cea mai colaborativă dintre activităţi.

De mai multele filme provenind din mai multe ţări în fiecare zi - şi mai multe mijloace de difuzare, pe ecrane mari şi mici - noi toţi beneficiem. Filmele au parcurs un drum lung de la Tramp Chaplin. Dar efectul lor asupra noastră - plăcerea, iar pasiunea - rămâne aceeaşi.

Cum alimentează Proprietatea Intelectuală industria de film ?
În acest an, ne uităm în spatele scenei pentru a afla cum "desenează" drepturile de proprietate intelectuală calatoria regizorului de la scenariu la ecran, modul în care producătorii de film atrag investitorii, cum îşi câştigă existenţa scenariştii şi actorii, şi modul în care inovaţia împinge frontierele de creativitate în industria filmului.

Să ascultăm de la actori, regizori şi producatori ce îi inspiră şi ce îi conduce. Şi să ne spuneţi de ce sunteţi pasionat de filme.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    10 aprilie 2014
Succesul invenţiilor şi inventatorilor români la Salonul internaţional al invenţiilor de la Geneva, ediţia a 42 -a, a produs un record de interes în media din România.

În ziua de 07 aprilie s-au înregistrat 87 informaţii în presa virtuală web, 5 articole în presa centrală scrisă, o apariţie radio şi două la televiziune, în total 95 de apariţii cu referire la domeniul proprietăţii intelectuale. Aşa da!

Mulţumim Mediafax pentru informare.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    8 aprilie 2014
În perioada 02-04 aprilie, Directorul General OSIM, dl. Ionel MUSCALU, se află în vizită oficială la Chişinău, la oficiul omolog al Republicii Moldova, AGEPI.

Dl. Muscalu răspunde astfel invitaţiei doamnei Lilia BOLOCAN, director general al AGEPI şi face o vizită în fruntea unei delegaţii de specialişti OSIM. Vizita continuă suita de întâlniri bilaterale dintre conducătorii celor două instituţii şi are în vedere definitivarea planului de cooperare OSIM-AGEPI pe perioada 2014-2015.

Prezenta vizită se înscrie în acţiunile declanşate de Guvernul României care a declarat anul 2014 - anul Republicii Moldova, accentuând sprijinul OSIM acordat AGEPI în drumul său cu viitor european.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    4 aprilie 2014
În cursul zilei de 03 aprilie 2014, directorul general adjunct al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci-OSIM, dr. ing. Alexandru Ştrenc a primit o delegaţie a Oficiului European de Brevete-OEB, condusă de dl. Georg ARTELSMAIR, Director Cooperare Europeană, cu care a discutat stadiul implementării Programului Bilateral de Cooperare (BCP). Au fost abordate realizările în cadrul BCP precum şi unele actualizări ale acestuia.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    4 aprilie 2014
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci este prezent în standul comun cu OMPI, Oficiul Elveţian şi alte oficii naţionale, la salonul internaţional al invenţiilor de la Geneva, aflat la a 42 ediţie.
Standul României, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, prezintă un număr de 24 de invenţii care aşteaptă apreciarea vizitatorilor şi a juriului internaţional din care fac parte şi 3 personalitaşi ale lumii academice şi ştiinţifice din România.
Le uram tuturor succes.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    3 aprilie 2014

Un inventator român propune un dispozitiv de reducere a consumului de carburant cu până la 7%

1 aprilie 2014
Naţional, Prima pagină

Un inginer auto din Deva propune un dispozitiv pentru reducerea consumului de carburant la camioane cu mai mult de 5%, invenţia sa urmând să fie prezentată la standul României de la Salonul Internaţional de Invenţii Geneva (2-6 aprilie), în baza unei proceduri de selecţie organizate de Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică.


Denumită “dispozitiv dinamic de transfer al aerului”, invenţia concepută de inginerul auto Corneliu Birtok-Băneasă a fost testată timp de trei ani pe camioanele unei firme din Deva, iar probele practice au arătat o reducere a consumului şi o creştere a puterii motorului, în condiţii de trafic normal.

“Este o invenţie destinată exclusiv camioanelor. Am perfecţionat-o şi primele teste le-am realizat în laboratorul de mecanică al Facultăţii de Inginerie din Hunedoara. Apoi, prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice arătând o creştere a puterii motorului cu până la 4%, iar economia reală de combustibil a fost de 5-7%”, a declarat luni  Corneliu Birtok-Băneasă.

El a spus că invenţia sa a intrat în atenţia Asociaţiei Române pentru Transport Rutier Internaţional, care ar putea fi interesată să testeze dispozitivul pe camioanele sale. Potrivit inventatorului, la o firmă cu o flotă de transport dezvoltată, unde maşinile pot totaliza peste un milion de kilometri parcurşi pe an, aplicarea dispozitivului va permite reduceri serioase ale costurilor prin scăderea consumurilor de carburant.

“Gândiţi-vă la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezultă o economie substanţială, deloc de neglijat în condiţiile şi la preţurile actuale ale carburanţilor”, a argumentat inginerul auto.

Corneliu Birtok-Băneasă este cunoscut în lumea ştiinţifică pentru invenţiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzină cu 10% la autoturisme şi autoutilitare. Invenţia a fost pusă în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii direcţi sub forma unui kit de instalare.

Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a şasea participare la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 şi 2013, cu argint în 2009 şi cu bronz în 2011. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    2 aprilie 2014

La 15 martie s-au împlinit 20 de ani de la intrarea în vigoare a sistemului mărcii comunitare, sistem de succes al Uniunii Europene, eveniment marcat în OAMI online - Alicante News.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    2 aprilie 2014

Comisia Europeană premiază cele mai inovative proiecte regionale


Regio Newsletter
01 April 2014
News
RegioStars 2014: top awards for Europe's most innovative regional projects

Johannes Hahn, Commissioner for Regional Policy and Luc Van den Brande, former Committee of the Regions President have announced the winners of the prestigious RegioStars 2014 Awards to Europe's most promising and innovative regional projects. In this 7th edition of RegioStars the Jury singled out 19 shortlisted finalists from 80 projects on the basis of four key criteria: innovation, impact, sustainability and partnership. 4 projects outshone the competition: in Paredes (North Portugal), Cornwall (UK), West Wales and the Valleys (UK) and the Polish region of Gdynia.

The winners for 2014 are:

This year's event came at a crucial time as Member States are finalizing their strategic investment plans, the so-called "Partnership Agreements" on how to spend the European Structural and Investment Funds over the next seven years. The Awards Ceremony showcased the first projects reflecting the reform of Cohesion Policy.

More information:

 

 More + 
Contact Subscribe Unsubscribe Twitter Twitter Yammer
Contact Subscribe Unsubscribe @EU_Regional @JHahnEU RegioNetwork
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    1 aprilie 2014

Instituţiile statului cu atribuţii în combaterea contrafacerii anunţă:
Tutun vrac şi încălţăminte sport susceptibilă de a fi contrafăcută confiscată de poliţiştii de frontieră orşoveni


Tutun vrac si incaltaminte sport susceptibila de a fi contrafacuta confiscata de politistii de frontiera orsoveni

Corina Macavei,

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Orsova au indisponibilizat in urma unei actiuni de combatere a contrabandei, pirateriei si contrafacerilor 6 kilograme de tutun si peste 60 de articole de incaltaminte si imbracaminte in valoare de peste 5000 de lei.

 In urma unor activitati informativ-operative ce s-au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, politistii de frontiera orsoveni au organizat in ziua de 30 martie a.c. o actiune specifica pe linia prevenirii si combaterii contrabandei si contrafacerilor oprindu-l in trafic pe conducatorul unui autoturism Seat despre care aveau informatii ca transporta produse contrafacute.

La controlul autoturismului condus de B. Vasile, care era insotit de D. Maria, in varsta de 52 de ani din judetul Timis, politistii de frontiera au descoperit in portbagajul acestuia un numar de 56 de perechi de pantofi sport si alte articole de imbracaminte sport pentru care aceasta nu a prezentat documente de provenienta a marfii. 

D. Maria a declarat politistilor de frontiera ca a cumparat incaltamintea dintr-un complex comercial din Bucuresti in scopul comercializarii pe raza judetului Timis. Din primele verificari, incaltamintea inscriptionata cu numele unor firme ca NIKE, ADIDAS, LACOSTE si PUMA este susceptibila de a fi contrafacuta. .

Incaltamintea si imbracamintea in valoare de 4000 de lei a fost indisponibilizata de politistii de frontiera mehedinteni, aceasta urmand a fi supusa expertizarii de catre lucratori din cadrul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci

,,In cauza s-a intocmit lucrare penala in care se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de punere in circulatie fara drept a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate si oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop si omisiunea in tot sau in parte a evidentierii in actele contabile ori in alte documente legale a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate", a precizat comisarul sef Valeriu Pera, purtatorul de cuvant al Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti. Pedeapsa pentru savarsirea unor asemenea genuri de fapte este inchisoarea intre 3 luni si 3 ani.

Cateva ore mai tarziu politistii de frontiera orsoveni au oprit in trafic un alt autoturism apartinand unui cetatean roman. La controlul autoturismului lui Z. Rudolf, politistii de frontiera orsoveni au descoperit in portbagajul acestuia cantitatea de 6 kilograme de tutun uscat neprelucrat in valoare de peste 1300 de lei pentru care lugojenul nu avea acte de provenienta.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriului Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 1 kg de tutun de fumat. Pedeapsa pentru savarsirea unor asemenea genuri de fapte este inchisoare intre 1 an si 4 ani.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    1 aprilie 2014

Românul care a revoluţionat ştiinţa. Inventia sa l-a asezat langa Einstein

George (Gogu) Constantinescu este romanul care face parte din galeria selecta a oamenilor de stiinta care au schimbat istoria. Inventiile sale l-au propulsat langa Einstein si alti titani ai stiintei.

George (Gogu) Constantinescu s-a nascut pe data de 4 octombrie 1881 la Craiova. A fost printre primii care a folosit betonul-armat in constructia cladirilor din Romania. Craioveanul a fost cunoscut drept inventator, savant, om de stiinta si inginer, conform adevarul.ro

George (Gogu) Constantinescu a demonstrat ca lichidele sunt compresibile, desi toate manualele de fizica sustin si in ziua de astazi opusul.

A inventat un dispozitiv de tragere printre palele elicei indiferent de turatia acesteia, dar si primul schimbator de viteza automat.

George (Gogu) Constantinescu a urmat Scoala Primara Obedeanu din Craiova, iar in perioada respectiva a construit un telefon cu ajutorul caruia comunica din dormitor cu mama sa care se afla bucatarie sau in curte.

Peste 300 de brevete

Peste 300 de brevete de inventie Omul de stiinta din Craiova are in palmares peste 300 de brevete de inventie, iar o mare parte au fost acordate in: SUA, Danemarca, Elvetia, Austria Germania, Marea Britanie, Franta, dar si Romania.

George (Gogu) Constantinescu a fost cel care a aplicat si dezvoltat Teoria Sonicitatii. Este cunoscut ca omul care a inventat dispozitivul de tragere pentru avioanele din Primul Razboi Mondial.

In perioada in care a locuit Anglia a participat la constructia de avioane engleze, tip Bristol. George (Gogu) Constantinescu a fost printre primii care a folosit betonul-armat in Romania, iar printre cladirile construite de acesta se numara: Cazinoul din Constanta, Castelul de apa de la Peris, podurile de peste raul Siret, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athenee Palace, Marea Moschee din Constanta.

A construit primul pod de beton armat cu traverse drepte din Romania in anul 1906. In anul 1926 numele lui George (Gogu) Constantinescu a aparut in revista The Graphic. Inginerul Constantinescu a fost numit de catre revista engleza, unul din cei 17 titani ai lumii care au revolutionat stiinta, asezandu-l alaturi de : (de la stanga la dreapta si de sus in jos) Einstein, Kelvin,Graham Bell, Edison, Lister, Oliver Lodge, GeorgeConstantinescu, Marconi, Ch. Parsons, J.J. Thomson, J.Dewar, W. Ramsay, D. Wright, Donald Ross, Marie Curie, E.Rutherford, J. Larmor. Craioveanul a murit pe data de 11 decembrie 1965 in Marea Britanie.

Sursa: http://www.obiectiv.info/

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    1 aprilie 2014
Institutiile statului cu atributii in combaterea contrafacerii anunta:
Comunicat de presa - Garda de Coasta BULETIN INFORMATIV 27.03.2014

BULETIN INFORMATIV 27.03.2014
in ultimele 24 ore, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au desfasurat activitati specifice in zona de competenta care au vizat supravegherea si controlul frontierei de stat, prevenirea si combaterea eficienta a migratiei ilegale si infractionalitatii transfrontaliere in zonele de competenta, precum si asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica. Articole de imbracaminte, susceptibile a fi contrafacute, confiscate in P.T.F. Constanta Sud Agigea Politisti de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au constituit o echipa comuna de control impreuna cu lucratorii vamali, descoperind intr-un container sosit in P.T.F. Constanta Sud Agigea din China 1.728 articole de imbracaminte, susceptibile a fi contrafacute, cu o valoare de aproximativ 87.000 lei daca ar fi originale. in data de 26.03.2014, in jurul orei 09.30, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta si lucratorii vamali au efectuat, la rampa existenta in cadrul P.T.F. Constanta Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societati comerciale cu sediul in Bucuresti. in urma controlului au fost descoperite 1.728 perechi pantaloni pentru barbati, susceptibile a fi contrafacute, cu o valoare de aproximativ 87.000 lei daca ar fi originale. Marfa care purta insemnele distinctive ale unei firme cunoscute a fost ridicata in vederea confiscarii de catre lucratorii vamali. Politistii de frontiera au intocmit administratorului societatii comerciale, un cetatean romn, in vrsta de 28 ani, cu domiciliul in Bucuresti, dosar penal pentru savrsirea infractiunii de 'punere in circulatie, fara drept, a unui produs purtnd o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate', fapta prevazuta si sanctionata de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicata.
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie Marius Ovidiu NICULESCU

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    28 martie 2014

Comunicat de presă

Dl. Ionel MUSCALU, directorul general al OSIM, a participat alaturi de ceilalti membri ai Comitetul de coordonare al OMPI, din care face parte si Romania,  la nominalizarea  dlui  Francis GURY, directorul general OMPI, pentru al doilea mandat. Validarea se va face in sesiunea extraordinara a Adunarii Generale OMPI din 8-9 mai 2014

imgimg
img

WIPO SMEs Newsletter March 2014

By the SMEs Section of the World Intellectual Property Organization (WIPO)

WIPO SMEs Newsletter is a monthly e-publication providing readers with useful intellectual property (IP) information contained in articles, case studies, forthcoming IP/SMEs relevant events, and published presentations featured on our web site.  We hope you will find it useful and informative.  We encourage you to share the newsletter or items of interest with friends and colleagues.  For past issues and information on the activities of the SMEs Section, please visit http://www.wipo.int/sme.

News

Brazilian Translated and Customized Versions of the four IP for Business Guides Published in Portuguese Language

The Instituto Nacional da Propiedad Industrial (INPI), Brazil with the support of WIPO has completed the customization of the four guides entitled, Making a Mark, Looking Good, Inventing the Future and Creative Expression.

WIPO’s Coordination Committee Nominates Francis Gurry for Second Term as Director General

The Coordination Committee of the World Intellectual Property Organization (WIPO) nominated by consensus Mr. Francis Gurry for a second term as Director General of WIPO.

The WIPO General Assembly will meet in an extraordinary session on May 8-9, 2014 to confirm the nomination.

Read more.

US and China Drive International Patent Filing Growth in Record-Setting Year

The United States of America and China drove record-level patent-filing activity via WIPO in 2013 as the number of annual international patent applications surpassed the 200,000 mark for the first time. International trademark and industrial design filings also achieved new record-breaking levels.

Read more.

Expansion of Domain Name Space May Shift Trademark Protection Strategies

The unprecedented expansion of the Internet domain name space, until now dominated by .com and a handful of other generic top-level domains (gTLDs), is likely to disrupt existing strategies for trademark protection on the web.

Read more.

Resources on IP Asset Management  IP PANORAMA™ Multimedia Toolkit

The IP PANORAMA ™ multimedia toolkit is now available in English, French, Spanish, Russian, Arabic, Hungarian, Vietnamese and Thai versions on or through the pages at http://www.wipo.int/sme/en/multimedia/ and http://www.ippanorama.com/.

CD-ROMs of the English, French, Spanish, Russian and Arabic versions are also available on request. Anyone interested in receiving a free copy of the CD-ROM may email publications.mail@wipo.int providing the full postal address, including telephone number, and indicating the purpose for which the CD-ROM would be used.  Please note that requests without complete postal address will not be processed.

Links

Cloud computing can help the SME sector grow and transform

The small and medium-sized enterprises (SME) sector is the backbone of the Indian economy as it employs around 40 per cent of the Indian workforce. With the sector growing at a rate of 8 per cent per year, India has the largest number of SMEs in the world – at 48 million – second only to China. Ironically, the contribution of this workforce is a huge mismatch of numbers as it contributes approximately only 17 per cent to the GDP.

Read more.

Allocation of shares of jointly developed results

Ownership over the intellectual property arising as a result of innovation is one of the most critical issues to resolve in the framework of collaborative projects, especially in cases where two or more partners generate results jointly. This case study sets out the likely actions to be undertaken in such a situation to avoid any drawbacks and for a proper management of a jointly owned research result.

Approaches to protection of undisclosed information (Trade Secrets)

This background paper takes stock of the available legal protection for trade secrets and presents a method for the assessment of the stringency of available protection. The objective is to better understand the nature of the protection and how it might vary across a diverse sample of countries. This information will provide an essential input for the second phase of the project that will consider the relationship of the stringency of trade secrets protection to relevant aspects of economic performance.

Nordic and Russian SMEs

A common problem shared by Nordic and Russian small and medium-sized enterprises (SMEs) is insufficient competence in protection of intellectual property rights and uncertainty about their own ability to protect their rights. This question is especially acute in IPR-sensitive business sectors, such as ICT, biotechnology, music and film. Improving the competence of IPR experts in several sectors is necessary.  Read more in English and in Russian.

Promoting and Protecting IP in the Russian Federation

Promoting and Protecting Intellectual Property in the Russian Federation is a 2012 BASCAP report, produced in cooperation with Rusbrand, which outlines the value of IP in Russia and offers comprehensive policy and legislative recommendations to advance the state's IPR regime. The BASCAP report is available from the ICC’s website in English and in Russian.

Integrating small and medium-sized enterprises into global trade flows: the case of China

Most Chinese enterprises are SMEs. Indeed, they account for more than 98 per cent of industry and contribute to 60 per cent of China’s GDP, 75 per cent of its industrial value-added output and 50 per cent of its revenue. Chinese SMEs also provide for 75 per cent of China’s urban employment opportunities and absorb more than 50 per cent of the workers laid off from the state-owned enterprises. They employ more than 70 per cent of the new entrants to the labor market. Hence, Chinese SMEs play an important role in China’s economic development, due to their contribution to GDP and the employment they create, as well as their vigorous creative ability.

Read more.

Patent Thickets: Law and Economics in Action

Patents give a monopoly over an invention until 20 years from the date of filing the application, in exchange for which the details of the invention become available to all when the application is published (typically 18 months after the filing date), and usable by all once the monopoly expires. In a fast-moving area of invention, however, some argue that this 20-year period can seem unreasonably long and a build-up of patented inventions necessary to create a single product can cause ‘patent thickets’ and prevent further innovation. Is this a reason to change patent law, or to use another area of law (such as competition law) to intervene? An examination of the economic situation, including past examples, is necessary to answer such a complex question that has worldwide implications. This article suggests that it is best to let the market, not new legislation, sort out the challenges.  

Read more.

European Trademark Protection Strategy for U.S. Small and Medium-Sized Entities after IP translator and ONEL

A foreign entity wishing to apply for trademark protection in the European Union (EU) has several options: apply for a national trademark within each individual country in which the entity intends to make use of the mark, file for a Community Trademark (CTM), or seek international trademark protection for the EU under the Madrid Protocol. However, this article explores the implications of recent court rulings for small and medium-sized entities (SMEs).  Given that the CTM and national registration are the less expensive (and expansive) routes, the article focuses on registration under those models.

Innovations in access to finance for SMEs

This paper reviews a broad range of innovations in business financing and highlights examples of good practice in developed and emerging economies. This paper provides examples of a range of important innovations in SME finance and discusses some of the lessons we can draw from them. Although the definition of an SME varies widely across different markets, for the purposes of this report a small enterprise is considered to be a company with 50 or fewer workers and a medium-sized enterprise is any business with 51 to 249 workers. In common with other definitions of SMEs, this excludes companies in extractive industries, utilities and financial services.

Malaysia Debt Ventures to disburse RM200 million IPR fund by end-2014

In the wake of the strong response to its intellectual property financing scheme, Malaysia Debt Ventures Bhd (MDV) expects the entire RM200mil fund to be disbursed by end-2014.

Read more.

Forthcoming Events

Forum on Asian patent information, April 10 – 11, 2014, Vienna, Austria

"East meets West" is the EPO's annual forum on Asian patent information. The forum serves as a regular platform for patent information users around the world to discuss their Asian patent information needs.
During the two-day event, plenary sessions and smaller discussion rounds will treat various Asian patent information subjects. Participants will be able to obtain an overview of the latest developments in Asian patent data during a poster session and workshops. Additionally, there will be ample opportunity for informal contact with experts from Asia and Europe. Optional training can be booked in the run-up to the forum.

For more information, please see the program

WIPO Workshop for Mediators, May 22-23, 2014, Geneva, Switzerland

The significant time and cost that can be associated with court proceedings are increasingly causing parties to look for alternative ways of settling their disputes. Mediation is an extension of direct negotiations between the parties to a dispute, conducted with the aid of a neutral intermediary, the mediator. It is the preferred mode of dispute resolution in many of the most important markets of Asia, as well as an increasingly popular method of dispute settlement in the United States of America and in Europe. 

As an international resource center in the area of intellectual property mediation and arbitration, the WIPO Arbitration and Mediation Center will offer a Workshop for Mediators in IP Disputes on Thursday, May 22 and Friday, May 23, 2014 at the headquarters of WIPO in Geneva, Switzerland. 

The Workshop is held in English and is designed for lawyers, business executives, patent and trademark specialists and others who wish to become familiar with the mediation process and receive training as mediators. Taught by Professor Robert H. Mnookin of Harvard Law School and Professor Gary J. Friedman of the Center for Mediation in Law of Mill Valley, California, the program is based on simulated intellectual property mediation exercises. 

For more information of the Workshop, see
http://www.wipo.int/amc/en/events/workshops/2014/mediation/

Note:

The SMEs Section welcomes voluntary contributions of articles, case studies, news items, useful links and relevant information concerning forthcoming events of interest to entrepreneurs and SMEs for inclusion in future issues of this newsletter; contributions may be sent by email to sme@wipo.int.

If you have received this newsletter from someone and would like to subscribe yourself, then simply send an e-mail to sme@wipo.int with "subscribe" as the subject, and indicate your language preference (English, French, Spanish, Arabic, Chinese or Russian).

To remove your email address from this mailing list or to add an email address yourself, please go to http://www.wipo.int/lists/subscribe/sme-en

Past issues of this newsletter, since August 2001, may be accessed here.

Copyright (c) 2014 World Intellectual Property Organization (WIPO), 34, chemin des Colombettes, 1211 Geneva, Switzerland

WIPO SMEs Newsletter March 2014
Copyright (c) 2014 World Intellectual Property Organization (WIPO), 34, chemin des Colombettes, 1211 Geneva, Switzerland

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    27 martie 2014

Mediafax ne informează, noi vă informăm: "Bioingineria ieşeană la înalţime"
Florin Popa
Purtător de cuvânt
    25 martie 2014

Există şi un top al invenţiilor ai căror autori sunt copii din toată lumea. Merită atenţia noastră şi a dumneavoastră

Top 10 inventii uimitoare realizate de copii

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    25 martie 2014
Mediafax ne informează, noi vă informăm pe dumneavoastră

Europa premiază şi stimulează inovarea


A fost acordat primul premiu european pentru stimularea inovaţiei

Compania biofarmaceutică germană CureVac a câştigat ieri primul premiu al Uniunii Europene pentru stimularea inovaţiei. Compania a primit premiul pentru progresul făcut în direcţia unei noi tehnologii de livrare în siguranţă şi la costuri acceptabile a vaccinurilor către cei care au nevoie de ele oriunde în lume.

În aprilie 2012, Comisia Europeană a deschis competiţia cu un premiu de două milioane de euro pentru a încuraja inventatorii să rezolve unul din cele mai mari obstacole în folosirea vaccinurilor în ţărie în curs de dezvoltare: necesitatea ca acestea să fe stabile indiferent de temperatura mediului. 

Tehnologia vaccinurilor firmei germane se bazează pe molecule de ARN mesager care stimulează sistemul imun şi ar putea permite producerea de vaccinuri protejate atât faţă de temperaturile foarte ridicate, cât şi de cele foarte scăzute. Aceste vaccinuri ar putea fi rapid produse împotriva aproape oricărei boli infecţioase şi livrate în cele mai îndepărtate zone ale lumii. De altfel, compania desfăşoară în prezent mai multe studii clinice cu aceste vaccinuri
Mulţi dintre locuitorii regiunilor tropicale şi ai ţărilor în curs de dezvoltare nu pot beneficia de vaccinurile care îi protejează pe europeni de boli precum hepatita B sau rujeola. Dozele de vaccin, care trebuie păstrate la o temperatură  scăzută şi constantă, devin adesea ineficiente din cauza variaţiilor de temperatură în timpul transportului şi stocării în aceste regiuni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că jumătate din toate dozele de vaccin sunt irosite, în principal din cauza lanţului frigorific necorespunzător.
Sursa: http://www.sanatateatv.ro/


Femeile inovatoare, premiate de Comisia Europeana

Comisia Europeană le-a premiat ieri pe cele trei câştigătoare ale Premiului UE pentru femei inovatoare 2014.

Câştigătoarea premiului întâi, în valoare de 100.000 de euro, este Saskia Biskup (Germania), genetician uman, cercetător şi bioinformatician, care a descoperit variaţiile genei LRRK2, implicată în boala Parkinson. Activitatea ei gravitează în jurul dezvoltării de noi markeri biologi pentru anticiparea precoce a bolilor neurodegenerative. Premiul al doilea, în valoare de 50.000 de euro, a fost obţinut de Laura van 't Veer (Olanda), renumit biolog molecular si inventator al unui test diagnostic care prezice riscul de recidivă al pacientelor cu cancer de sân. Folosirea testului la pacientele diagnosticate în prezent duce la o reducere cu 30% a chimioterapiei excesive.  În fine, câştigătoarea premiului al treilea, de 25.000 de euro, este Ana Maiques (Spania), şefa unei importante companii de cercetare în domeniul spaţial şi al neuroştiinţelor. Cele trei premii au fost acordate de José  Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în cadrul ceremoniei de deschidere a Innovation Convention 2014, care se desfăşoară la Bruxelles în perioada 10-11 martie. Competiţia recompensează femeile care combină excelenţa ştiinţifică cu spiritul întreprinzător pentru a crea societăţi inovatoare şi este deschisă tuturor femeilor care au beneficiat de programe de cercetare şi inovare ale UE.

Cu toate că proporţia femeilor cercetător în Europa este în creştere, subreprezentarea lor în disciplinele şi carierele ştiinţifice persistă. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, femeile reprezintă doar 33% din cercetătorii europeni, 20% din profesori şi 15,5% din instituţiile de învăţământ public superior. De asemenea, femeile reprezintă 30% din antreprenorii europeni, dar se confruntă adesea cu dificultăţi mai mari decât bărbaţii în înfiinţarea afacerilor şi accesarea de fonduri şi programe de formare.
Sursa: http://www.sanatateatv.ro/

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    12 martie 2014


Press release

Patent filings at the European Patent Office reach all-time high


·  European Patent Office (EPO) announces record numbers of patent filings in 2013
·  Growth of nearly 3% over 2012
·  Filings from Europe remain stable overall; strongest growth from Asia
·  Switzerland, Sweden, Finland, Denmark and Netherlands file most applications/million inhabitants
·  Samsung heads applicant ranking, five European companies in the top ten
·  Breakdown by category of applicant: 65.5% of applicants were large companies, 29% SMEs and individual inventors, and 5.5% universities
·  EPO President Benoît Battistelli: "Europe is a premier hub for innovation”


Brussels, 6 March 2014 – Patent filings at the European Patent Office (EPO) grew by 2.8% last year and hit another all-time high, showing that Europe continues to be a key market for innovation. In 2013 the EPO received 266 000 patent filings, compared to 258 000 in 2012. The EPO granted 66 700 European patents, which was 1.6% more than in 2012 (65 600) and the highest number ever. Fig1.: Growth of patent filings

“Demand for patent protection in Europe is up for the fourth consecutive year," said EPO President Benoît Battistelli. "This is proof that companies from around the world continue to see Europe more and more as a premier hub for innovation. The strong position of European companies in patent-intense technologies also underlines the central role these industry sectors play in generating employment and growth in the EU economy."

Filings by country and region
With 35% of all filings at the EPO, the 38 EPO member states maintained their share of total filings in 2013. Once again nearly two-thirds of patent filings at the EPO last year came from outside Europe. The most active countries were the US (24% of the total), Japan (20%), Germany (12%), China (8%), South Korea (6%), France (5%), Switzerland and the Netherlands (both 3%), and the UK and Sweden (both 2%) Fig.2: Origin of filings

Europe: most applications per million inhabitants
The technological strength of the leading European countries is also reflected in the figures for European applications per million inhabitants: With 832 applications Switzerland tops the list, ahead of Sweden (402), Finland (360), Denmark and the Netherlands (both 347). A comparison by economic region sees Japan with 177 applications clearly ahead of South Korea and the EU-28 average (both 129), the US (107) and China (3). Fig. 3: Applications per mio. inhabitants

Europe stable, with regional differences
European industry maintained its patenting activities at the same level as in the previous year, with marked regional differences, however. Especially the Netherlands (+17.2%), Denmark (+8.1%), Sweden (+7.5%) but also member states with lower filing levels, such as Portugal (+34.5%), Turkey (+31.9%), the Czech Republic (+26.5%) and Ireland (+9.4%), showed marked upward trends over 2012, while filings from France (+1.1%), Finland (+0.6%) and Austria (+0.2%) grew moderately. Other countries saw a drop in patent filings, in particular Belgium (-7.4%), Germany (-5.4%), the UK (-3%), Italy (-2.7%), Switzerland (-2%) and Spain (-1%). Fig.4: Top 50 filing countries

US with stable increase, Asian countries drivers of growth
Filings from the US (+2.8%) and Japan (+1.2%) increased again from high levels. However, China (+16.2%) and South Korea (+14%) were once more the strongest contributors to growth: In total, filings from Asia accounted for nearly three-quarters of the increase at the EPO in 2013. This was particularly due to the dominance of Asian firms in the Computers, Electronics and Digital communications sectors.

Five European companies in top ten, Samsung in the lead
This is also reflected in the company ranking, where Samsung was again the top applicant (2 833 applications). With five companies in the top ten, however, European firms stood their ground in their home market, led by Siemens (2nd), Philips (3rd), BASF (5th), Robert Bosch (6th) and Ericsson (10th). Fig.5: Top 10 applicants at the EPO

An analysis of a representative sample of services requested from the EPO in 2013 shows that the EPO is also an important service provider for smaller entities: While 65.5% of the applicants were large companies, 29% were SMEs and individual inventors, and 5.5% universities and public research institutes. Fig.6: Categories of applicants

Europe dominant in automotive sector, environmental technologies and medical technology
In nine of the ten top technical fields, Europeans filed the greatest numbers of applications with the EPO. This underlines Europe’s balanced and wide-ranging patent portfolio. European companies took over the top spot from US applicants in the field of Medical technology (European firms 41%, US 39%), which was again the field with the most applications in 2013. Europeans were also particularly strong in the fields of Transport (especially the automotive and aeronautic sectors) with 60% of the total applications, Engines, pumps and turbines (including clean energy technologies), with 56% of the total, and Measurement, with 54%. Fig 7: Technical fields with most applications

Computers was the only technology not dominated by Europe (with US holding the sway at 34%, EPC 31%). Japan was strong in Electrical machinery (25%) and Transport (22%); China led in Digital communication (15%). Fig. 8: Regions of origin of technologies

In terms of growth, filings were up in Computer technology (+5%), Transport (+5%) and Electrical machinery (+4%), while Pharmaceuticals (-14%), Engines, pumps, turbines (-8%), Organic fine chemistry (-7%), Digital communication (-7%), and Biotechnology (-4%) decreased.


More information and detailed statistics can be found here:

Download centre:

Statistics on annual results:
Fig. 1 Growth of patent filings
Fig. 2 Origin of filings
Fig. 3 Applications per mio. inhabitants
Fig. 4 Top 50 filing countries
Fig. 5 Top ten applicants in 2013
Fig. 6 Categories of applicants
Fig. 7 Technical fields with most applications
Fig. 8 Regions of origin of technologies

Press conference materials:
Press conference slides
CV of President Battistelli
Photograph of President Battistelli


About the EPO

With almost 7 000 employees, the EPO is one of the largest European public service institutions. Its headquarters are in Munich and it also has offices in Berlin, Brussels, The Hague and Vienna. The EPO was founded with the aim of strengthening co-operation between the European states in the field of patents. Through the EPO's centralised patent granting procedure, inventors are able to obtain patent protection in the 38 member states of the European Patent Organisation on the basis of a single European patent application.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    11 martie 2014
Noutăţi în buletinul informativ difuzat de Comisia EU prin pogramul Horizon, privind inovarea
În pregătirea Convenţiei pentru inovare, Bruxelles 10-11 martie 2014:
"Un nou mod de a reaprinde spiritul european, în special în rândul tinerilor pentru care digitalizarea nu este doar un gadget, ci un mod de viaţă." Ann Mettler director executiv al Consiliului de la Lisabona

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    24 februarie 2014

imgimg
img

5th Annual WIPO-KIPO-KAIST-KIPA Advanced International Certificate Course on IP Asset Management for Business Success Based on the
IP PANORAMATM Multimedia Toolkit in English - (application deadline:  March 17, 2014)

The World Intellectual Property Organization, the Korean Intellectual Property Office, the Korea Advanced Institute of Science and Technology, and the Korea Invention Promotion Association are jointly offering the advanced international certificate course on IP Asset Management for business success based on IP PANORAMA TM Multimedia toolkit in English.

This course consists of the following three components:

 • Step 1) Online course;
 • Step 2) IP essay test; and
 • Step 3) Offline program.

The online course will be offered three times, for six weeks per session, all in English and with the assistance of course administrators and tutors through the KIPA e-learning website. It is based on the twelve modules of the English IP PANORAMA as per the following schedule:

 • Session 1: March 19 to April 30, 2014 (Enrollment: March 3 to 17, 2014)
 • Session 2: May 9 to June 18, 2014 (Enrollment: April 23 to May 7, 2014)
 • Session 3: June 25 to August 5, 2014 (Enrollment: June 9 to 23, 2014)

Students who successfully complete a session of the online course with at least 80% of course attendance and a grade of 60% or above in the final exam will be eligible for the IP essay test.

Up to 12 students from developing countries who are top performers in both the online course (Step1) and the IP essay test (Step 2) will be given an opportunity to participate in the offline program, which is a three-day face-to-face training to learn and discuss some advanced topics and issues on IP asset management. These students will receive a scholarship to cover travel and accommodations in Seoul, Republic of Korea, in November.

Further Information

_______________________________________________________________________________

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    24 februarie 2014
INFORMARE DE PRESĂ

Directorul general al OSIM, Ionel Muscalu a primit miercuri 05 februarie, delegaţia Oficiului de Armonizare în Piaţa Internă – OHIM, condusă de Antonio Campinos, preşedintele acestui organism al Uniunii Europene specializat în înregistrarea şi administrarea mărcilor comunitare şi a design-ului comunitar.

Vizita preşedintelui Campinos s-a efectuat la invitaţia directorului general al OSIM şi a avut ca scop analizarea stadiului implementării proiectelor iniţiate şi conduse de OHIM, pentru toate oficiile naţionale din ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi evaluarea poziţiei OSIM în procesul de integrare în cadrul Reţelei Europene a Mărcii şi Design-ului.

În cadrul întâlnirii bilaterale, OSIM a prezentat nivelul de implementare, problemele apărute în cursul implementării, rezolvate şi cu sprijinul OHIM, exprimându-şi totala disponibilitate pentru continuarea cooperării până la deplina integrare în Reţea.

OHIM a felicitat conducerea OSIM şi întregul personal implicat în procesul complex de implementare a proiectelor, arătând că România se află în grupul conducător, respectiv în primele patru ţări din cele 27 state implicate, privind cele 11 proiecte implementate, dar şi faptul că OSIM poate atrage în continuare fonduri europene.

Ambele părţi vor să creeze instrumente reale şi solide de informare în vederea protecţiei creativităţii. De aceea, principalele instrumente de informare şi de lucru, respectiv paginile de internet ale OHIM şi OSIM, să fie cât mai prietenoase şi mai uşor accesabile, pentru a putea demonstra uşor utilitatea acestora. Accesul la bazele de date şi navigarea în interiorul acestora, pentru o reală predictibilitate cu privire la cererile de protecţie depuse, reprezintă pentru ambele oficii o urgenţă, asupra căreia specialiştii şi-au arătat interesul şi au relevat importanţa.

Având în vedere că programele şi proiectele iniţiate de OHIM au rolul de catalizatori de convergenţă, ţinta de convergenţă nu poate fi atinsă decât cu eforturi susţinute din partea fiecărui Oficiu naţional, chiar şi prin schimbări de legislaţie naţională. OSIM a arătat că este hotărât să continue alocarea de resurse necesare pentru a contribui la reuşita funcţionării Reţelei Mărcii şi design-ului European, în beneficiul utilizatorilor sistemului proprietăţii industriale din Europa.

Întâlnirea a inclus şi vizite la Ministrul Economiei, domnul Andrei Dominic Gerea şi la Ministerul Afacerilor Externe, dar şi o masă rotundă cu principalii utilizatori români ai serviciilor furnizate atât de OSIM şi OHIM.

 
 
 


Florin Popa
Purtător de cuvânt OSIM
    6 februarie 2014

imgimg
img

WIPO SMEs Newsletter January 2014

By the SMEs Section of the World Intellectual Property Organization (WIPO)

WIPO SMEs Newsletter is a monthly e-publication providing readers with useful intellectual property (IP) information contained in articles, case studies, forthcoming IP/SMEs relevant events, and published presentations featured on our web site.  We hope you will find it useful and informative.  We encourage you to share the newsletter or items of interest with friends and colleagues.  For past issues and information on the activities of the SMEs Section, please visit http://www.wipo.int/sme.

News

Release of the Russian IP PANORAMA

The Russian version of the first ten modules of IP PANORAMA TM multimedia toolkit has recently been released to the public. The Russian version is available at http://www.wipo.int/sme/en/multimedia/.

CD-ROMs of the Russian version are currently distributed free of charge for non commercial purposes to the public via WIPO, upon request. Anyone who wants to receive the CD-ROMs may contact the Publication Distribution Section of WIPO by email at publications.mail@wipo.int

South African Customized Versions of the four IP for Business guides Published

The Department of Trade and Industry (DTI), South Africa with the support of WIPO have completed the customization of the four guides entitled, “Making a Mark”, “Looking Good”, “Inventing the Future” and “Creative Expression” 

Translated and Customized Version of the WIPO ITC guide, “Secrets of IP for Exporters” from Turkey Published

The Istanbul Chamber of Industry (ICI) with the support of WIPO has completed the translated and customized version.

Global Patent Filings See Fastest Growth in 18 Years

A new WIPO report shows that in 2012 global patent filings increased at their strongest rate in nearly two decades as industrial-design registration notched its best-ever rate of growth. Intellectual property (IP) filings have sharply rebounded since a 2009 decline at the height of the financial crisis.

The report shows patent filings grew by 9.2% (2.35 million applications filed) in 2012. Utility model (UM) filings increased by 23.4%, industrial design filings by 17%, and trademark filings by 6.0%.

Read more.

WIPO Re: Search Helps Take the “Neglected” out of Tropical Diseases

The World Intellectual Property Organization (WIPO), together with Seattle, USA-based BIO Ventures for Global Health (BVGH), have launched a program – WIPO Re:Search – that stimulates the development of new products to fight neglected tropical diseases, malaria and tuberculosis.

Now two years old, WIPO Re:Search includes dozens of active partners on all five continents, including some of the world’s biggest pharmaceutical companies as well as research institutes in neglected disease-endemic countries, all working with the same goal: to take the “neglected” out of tropical medicine.

The unique program brings together public and private resources, along with researchers from around the world, to work toward new diagnostics, treatments and vaccines for these diseases. Significantly, any new products that eventually come to market through the program must be sold royalty-free in least-developed countries.

Already, WIPO Re:Search has brokered some 40 agreements. Through WIPO Re:Search, African research centers are providing samples from the ground to some of the world’s best-known medical facilities. Pharmaceutical companies are sharing compounds and know-how they already have, and which might also be useful in treating neglected tropical diseases, malaria and tuberculosis.

Already, four African scientists have begun months-long training programs overseas, through a grant provided by the Australian government.

In the coming years, WIPO Re:Search hopes to continue signing up new partners to expand its possibilities, while increasing its focus on bringing together existing members in new and fruitful collaborations.

Read More

Resources on IP Asset Management  IP PANORAMA™ Multimedia Toolkit

The IP PANORAMA ™ multimedia toolkit is now available in English, French, Spanish, Russian, Arabic, Hungarian, Vietnamese and Thai versions on or through the pages at http://www.wipo.int/sme/en/multimedia and http://www.ippanorama.com/.

CD-ROMs of the English, French, Spanish, Russian and Arabic versions are also available on request. Anyone interested in receiving a free copy of the CD-ROM may email publications.mail@wipo.int providing the full postal address, including telephone number, and indicating the purpose for which the CD-ROM would be used.  Please note that requests without complete postal address will not be processed.

Links

IP Basics: Do I Need a Patent?

This guide will help to decide if a patent is right for your innovation; learn more about the processes by which an Intellectual Property Office grants patents; and learn how to enforce your patent.

Creativity and Entrepreneurship: What’s the Link?

Business and creativity aren’t generally thought to go hand in hand. The idea is that you have either creative head-in-the-cloud types or practical business types. But then there’s the entrepreneur, who both creates an innovative new offering, and uses business savvy to try get the market to catch it. The entrepreneur is more than a business person, but also a creator. The intrepid entrepreneur performs a balancing act between the brain’s left and right hemispheres. So how does the link between entrepreneurship and creativity work?

Read More.

Commercializing Intellectual Property: Franchising

This fact sheet, as a part of the series on “Commercializing IP”, deals with franchising. According to the statistics of the European Franchise Federation, in 2009 the EU-17 Member States had more than 10,000 franchise brands, 10.8% of which represented the share of employment among SMEs. Franchising has been increasingly used by European companies and individuals as a route for exploitation of intangibles and expansion of their business to other territories and countries. This fact sheet will therefore help you understand what franchising is and particularly why it is an attractive business option, whether you are a potential franchisor or franchisee. Moreover, you will find in this document information on the legal environment in Europe and a checklist of the main steps to take when establishing a franchising partnership.

Technological Innovation in Indian SMEs:  Need, Status and Policy Imperatives

SMEs, due to their unique characteristics, are found to have inherent capabilities to undertake technological innovations successfully across industries and nations. While there is considerable empirical evidence to throw light on SME innovation contributions in the context of developed countries, there is hardly any evidence to reveal how innovative SMEs are in rapidly industrializing economies like India. This paper reveals the core findings of two empirical “Innovation Projects” implemented in the previous decade in Bangalore, the globally known high-tech city of India.

Indian SMEs are largely incremental innovators, prompted by their customers and involved in product and/or process innovations. But the majority carried out innovations with internal efforts only, whereas the minority - which obtained external support - had better technical strength, indulged in more frequent innovations for both products and processes. Such SMEs achieved better innovation performance as well as better economic performance. Some of them internationalized themselves in the process. However, such achievements are “an oasis” in the vast Indian SME sector. How to promote (i) innovations, (ii) quality of innovations and (iii) patenting culture among the SMEs is a challenge for Indian Policy Makers. The paper concludes with proposing some policy recommendations in this direction.

Read more.

IP Opportunity with the Support of the Enterprise Europe Network

This case study tells how an SME can succeed in filing patent applications with the support of the Enterprise Europe Network. Having proper competences and cooperating closely with international network partners, EEN representatives assist in developing the potential and innovative capacity of SMEs. EEN partners facilitate direct contact with university experts and patent agents. Such contacts are helpful in the development of new products which are the subject of patent applications filed by network clients.

The IP Law and Competition Law Overlap:  Lessons to Learn for Patent Owners

This paper highlights some of the key issues and gives practical guidance as to how patentees and other IP rights owners should behave in order to comply with competition regulations where they cross over into the IP field.

Understanding Key Impediments to Small Businesses in South Pacific Island Nations: A Case of Fiji

Small businesses are essential in alleviating poverty and creating jobs in most developing economies. This is especially true for the small South Pacific Island nations. The truth is that very little is known about micro and small enterprise growth in the South Pacific island nations. This exploratory study examines the most pressing challenges faced by small business owners in Fiji.

Forthcoming Events

WIPO Workshop for Mediators, May 22-23, 2014, Geneva, Switzerland

The significant time and cost that can be associated with court proceedings are increasingly causing parties to look for alternative ways of settling their disputes. Mediation is an extension of direct negotiations between the parties to a dispute, conducted with the aid of a neutral intermediary, the mediator. It is the preferred mode of dispute resolution in many of the most important markets of Asia, as well as an increasingly popular method of dispute settlement in the United States of America and in Europe. 

As an international resource center in the area of intellectual property mediation and arbitration, the WIPO Arbitration and Mediation Center will offer a Workshop for Mediators in IP Disputes on Thursday, May 22 and Friday, May 23, 2014 at the headquarters of WIPO in Geneva, Switzerland. 

The Workshop is held in English and is designed for lawyers, business executives, patent and trademark specialists and others who wish to become familiar with the mediation process and receive training as mediators. Taught by Professor Robert H. Mnookin of Harvard Law School and Professor Gary J. Friedman of the Center for Mediation in Law of Mill Valley, California, the program is based on simulated intellectual property mediation exercises. 
For more information of the Workshop, see http://www.wipo.int/amc/en/events/workshops/2014/mediation/

Note:

The SMEs Section welcomes voluntary contributions of articles, case studies, news items, useful links and relevant information concerning forthcoming events of interest to entrepreneurs and SMEs for inclusion in future issues of this newsletter; contributions may be sent by email to sme@wipo.int.

If you have received this newsletter from someone and would like to subscribe yourself, then simply send an e-mail to sme@wipo.int with "subscribe" as the subject, and indicate your language preference (English, French, Spanish, Arabic, Chinese or Russian).

To remove your email address from this mailing list or to add an email address yourself, please go to http://www.wipo.int/lists/subscribe/sme-en

Past issues of this newsletter, since August 2001, may be accessed here.

Copyright (c) 2014 World Intellectual Property Organization (WIPO), 34, chemin des Colombettes, 1211 Geneva, Switzerland


WIPO SMEs Newsletter January 2014
Copyright (c) 2014 World Intellectual Property Organization (WIPO), 34, chemin des Colombettes, 1211 Geneva, Switzerland

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    3 februarie 2014

Comunicat

OSIM informează asupra apariţiei, începând cu 2014, a Buletinului informativ al Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pietei Interne (OHIM), Buletinului informativ al Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pietei Interne (OHIM), în 23 limbi printre care şi limba română. Buletinul face o trecere în revistă a inţiativelor Retelei Europene pentru mărci, desene şi modele industriale, iniţiative materializate în proiecte la care participă şi România prin OSIM. Buletinul apare de trei ori pe an şi se adresează tuturor celor care sunt implicaţi în proprietatea intelectuală. Site-ul nostru va găzdui fiecare aparitie a Buletinului în limba română, iar dacă dumneavostră, cititorii noştri, doriţi şi alte versiuni puteţi accesa adresa https://www.tmdn.org/network/.

Florin Popa
Purtător de cuvânt
    31 ianuarie 2014

Comunicat

O delegaţie condusă de Directorul General OSIM, domnul Ionel MUSCALU, participă în perioada 27-31 ianuarie 2014, la Geneva, la lucrările Comitetului Permanent privind Dreptul Brevetului de Invenţie, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale - OMPI.


Florin Popa
Purtător de cuvânt
    29 ianuarie 2014

Comunicat de presă

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la semnarea Convenţiei Brevetului European, Oficiul European de Brevete a organizat mai multe concursuri printre care şi unul sub numele " The EPO’s art competition for primary school children", dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani. Tema concursului a fost " Invenţiile şi Europa". Participanţii au fost îndemnaţi de către organizatori "să-şi utilizeze imaginaţia şi creativitatea la auzul cuvintelor invenţii şi Europa". Expoziţia cu toate lucrările selectate pentru concurs s-a deschis în 16 octombrie 2013. Minicatalogul tipărit cu acea ocazie ne-a parvenit la inceputul anului 2014 şi este prezentat mai jos. El conţine şi reproducerea  lucrării unui copil din comuna Mogoşeşti - Iaşi- România ,  care a intrat în finală. (au fost peste 5 000 lucrări).  Nu a câştigat concursul, dar prezenţa lui în finală ne onorează. Felicitări Ştefan-Leonard Andrieş.

Departamentul de comunicare OSIM
    29 ianuarie 2014

 Pe site-ul Oficiului European de brevete se află un important şi interesant material despre elementele de bază ale proprietăţii intelectuale.    citeşte !  
Materialul a fost întocmit de către specialiştii Oficiului European de Brevete - OEB, împreună cu cei ai Oficiului pentru Armonizare în Piaţa Internਦ - OHIM şi se adresează tuturor celor care predau cursuri de Proprietate Intelectuală sau fac prezentări legate de aceasta, fără o pregătire prealabilă în domeniu. Scopul întocmirii acestui material este de a crea un instrument practic şi prietenos, pus la dispoziţia publicului din Europa, în scopul uniformizării cunostinţelor de baza în domeniul Proprietăţii Intelectuale predate în universităţi şi nu numai.
Până la apariţia versiunii în limba română a materialului, vă este pusă la dispoziţie versiunea în limba engleză.

Pentru a obţine varianta electronică a materialului este necesar a urma paşii de la adresa:
http://www.epo.org/learning-events/materials/kit.html
  închide anunţul !  


Comunicat important !
Începând cu data de 14.11.2013, etajele 2, 3, 4 şi 5 ale corpului 1 de clădire (clădirea veche) al OSIM au intrat într-un proces de reabilitare. Acest lucru a impus luarea unor măsuri de asigurare a functionalităţii instituţiei în parametri normali, care includ: relocarea personalului în alte spaţii din cadrul OSIM, măsuri de reconectare a reţelei de calculatoare, a telefoanelor interne şi externe, amenajarea unor spaţii provizorii pentru solicitanţii care vin la sediul OSIM.  
>>>


| Pagina de start | Despre OSIM | Marketing, Suport pentru transfer de tehnologie şi Registrul Consilierilor în PI | Contact | Servicii | e-OSIM | Căutare | Brevete | Modele de utilitate | Mărci |
| Desene şi Modele | Topografii de produse semiconductoare | Legislaţie | Formulare | Publicaţii |
| Biblioteca Tehnică şi Juridică | Editură şi Tipografie | Colecţia natională de brevete | Relaţii internaţionale | Biroul de presă | Arhiva |
| Consilieri în Proprietate Industrială | Proprietate Industrială în Internet | Centre Regionale | Comisii de contestaţii |


OFICIUL DE STAT PENTRU INVENŢII ŞI MĂRCI